122 aastat hiljem: oktoobri keskpaik tõi uue kõige hilisema 20 kraadi rekordi

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
15. oktoober oli Eestis ajalooliselt soe päev.
15. oktoober oli Eestis ajalooliselt soe päev. Foto: Elmo Riig

Eelmisel nädala lõpus alanud soojalaine tipnes selle nädala esmaspäeval, kui sündis Eesti uus kõigi aegade kõige hilisem 20 kraadi rekord.

Keskkonnaagentuuri ilmavaatluste osakonna asejuhataja Külli Loodla ütles, et Valga ilmajaam mõõtis 15. oktoobri kõige kõrgemaks õhutemperatuuriks 20,1 kraadi. See juhtus kella kolme ja nelja vahel pärastlõunal.

Nõnda kukkus soojarekord, mis oli püsinud tunamullusest sajandist saadik. Eelmine rekord ehk aasta kõige viimane päev, mil õhutemperatuur suutis kätte saada 20 kraadi piiri, pärines 1896. aasta 11. oktoobrist, mil Tartu ilmajaama vaatleja pani päeva maksimumina kirja 20,2 kraadi.

Üleeile, 15. oktoobril oli Valga ilmajaam ainuke, kus õhutemperatuur 20 kraadi piiri ületas. Järgnesid Võru 19,9 ning Kunda ja Tõravere 18,9 kraadiga. 

Viljandis läks päeva maksimumina kirja 18,8 kraadi. Maksimumide tabeli lõpetas Roomassaare 13,5 pügalaga.

Loodla lisas, et tänavune 15. oktoober tõi osas ilmajaamades ühtlasi kaasa selle kuupäeva uusi soojarekordeid. Uusi kuupäevarekordeid tuli riburada pidi ka mitmel eelmisel päeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles