Pension kerkib

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järgmisel kevadel hakkavad pensionärid saama iga kuu senisest 4,4 protsenti rohkem raha. Keskmiselt tähendab see 13 eurot.
Järgmisel kevadel hakkavad pensionärid saama iga kuu senisest 4,4 protsenti rohkem raha. Keskmiselt tähendab see 13 eurot. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Tuleva aasta aprillis kerkib Eestis vanaduspension ning keskmiselt hakkab iga pensionär kuus 13 eurot rohkem saama.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni teatel on praegu keskmine vanaduspension 305 eurot ning see kerkib 318 euroni. Et tõus on kavandatud 1. aprilliks, saab pensionär järgmisel aastal lisaks 117 eurot.

Rahva- ehk miinimumpension on praegu 128.45 eurot ning see kerkib uuel aastal 134 euroni. Pensionide väljamakse moodustab riigieelarve tulude mahust viiendiku ehk ligi 1,36 miljardit eurot.

Sotsiaalvaldkond saab järgmisel aastal tänavuse eelarvega võrreldes juurde 190 miljonit eurot ehk kümme protsenti. Suurima osa sellest võtabki enda alla pensionidega seonduv.

4,4 protsendi suuruseks pensionitõusuks kulub 72 miljonit eurot ning kohustuslikesse kogumispensionifondidesse ehk niinimetatud teise sambasse tuleb riigil järgmisel aastal tasuda 89,6 miljonit eurot.

Uute programmidena on sotsiaalministeeriumi eelarves 2012. aastal noorte arstide lähtetoetus 150 000 euroga. Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna lisas, et selle rahaga toetatakse noorte arstide tööleasumist väheatraktiivsetesse Eesti piirkondadesse.

Et töötuse tase on langenud, väheneb sotsiaaltoetustest töötuna arvel olijate sotsiaalmaksu eraldis 6,6 miljonit eurot ning töötutoetus 4,8 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles