Aida kohviku kohtuvaidlus sai uue ringi esimese vahefiniši

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avalikkuse silmis on pärimusmuusika keskuse ja osaühingu Moonirull kohtusaaga osa oma aktuaalsusest kaotanud, sest pärimusmuusika aidas tegutseb talvest alates uus kohvik. Pildile on jäänud sealne kokk-kondiiter Käty Zujev ja kokk Rando Imala.
Avalikkuse silmis on pärimusmuusika keskuse ja osaühingu Moonirull kohtusaaga osa oma aktuaalsusest kaotanud, sest pärimusmuusika aidas tegutseb talvest alates uus kohvik. Pildile on jäänud sealne kokk-kondiiter Käty Zujev ja kokk Rando Imala. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti pärimusmuusika keskuse ja temalt kohvikuruume rentinud osaühingu Moonirull kohtuvaidluses sai esmaspäeval etapivõidu keskus, kuid tõenäoliselt arutatakse asja veel vähemalt ühes kohtuastmes.

Kahe poole juriidilised lahingud algasid rohkem kui kaks aastat tagasi, mil osaühing keskuse üürilepingu ülesütlemise pärast kohtusse andis.

Vaidlus käis eeskätt selle üle, kas Moonirullil oli õigus maksta neljandiku võrra vähem üüri selle eest, et köögi ventilatsioon ei töötanud nii nagu vaja. Sellest sõltus Moonirulli võlasumma, mille suurus oli omakorda üks lepingu erakorralist ülesütlemist võimaldavaid tingimusi.

Moonirull sai võidu nii maa- kui ringkonnakohtus, kuid riigikohus leidis mullu aprillis, et alama astme kohtud on jätnud mitmes kaalukas küsimuses seisukoha võtmata ja faktid tuvastamata, mistõttu tuleb saata kaasus uueks läbivaatamiseks maakohtusse.

Vaidlus mahaarvamise üle

Nagu esmaspäeval langetatud otsusest selgub, naeratas õiglusjumalanna seekord pärimusmuusika keskusele.

Maakohtu hinnangul pole Moonirull tõestanud, kui palju ventilatsiooniprobleem ruumide kasutamist takistas, ja seetõttu ei ole tõestatud ka õigus üürist mahaarvamisi teha.

Kohus vähendas ettevõtte vaidlusalust võlasummat küll viimase üüriarve kommunaalkulude võrra, sest nende tasumise tähtaeg saabus alles pärast lepingu ülesütlemist, kuid võlg ulatus üürilepingu üles­ütlemise hetkel ikkagi kopsaka 4234 euroni. Et see summa ületab kolme kuu üüri ning Moonirull oli kokkulepitust vähem maksnud kolmel kuul järjest, oli kohtu hinnangul piisavalt alust lepingu erakorraliseks ülesütlemiseks.

«Arvestades asjaolu, et üürnik on pidevalt maksetega hilinenud ega tasunud võlga pärast ettepaneku tegemist selle tasumiseks, on kostjal kui üürileandjal mõjuv põhjus eeldada, et üürnik ei täida ka edaspidi lepingut,» seisab kohtuotsuses.

Edasikaebamist arutatakse

Eesti pärimusmuusika keskuse juhataja Ando Kiviberg tundis võidu üle heameelt. «Viimaks ometi õnnestus kohut veenda, et alati pole õigus üürnikul,» lausus ta.

Samas möönis Kiviberg, et tõenäoliselt pole lugu veel lõppenud ja Moonirull kaebab otsuse edasi. «Neil on liiga palju kaalul,» ütles ta. «Tahaks loota, et kevadeks saame ühele poole.»

Moonirulli juhatuse liige Annika Jaansoo maakohtu otsuse vaidlustamist siiski kinnitama ei rutanud. «Jõustumiseni on aega 30 päeva,» sedastas ta. «Selle aja sees istume oma advokaadiga maha ja arutame läbi, kuidas edasi minna. Praegu meil selles osas konkreetseid plaane ei ole.»

Küsimusele, kas Moonirullil on osaühingu kanda jäetud kohtukulude katmiseks piisavalt raha, jäi Jaansoo vastuse võlgu.

Parajasti välismaal viibiv Ando Kiviberg ei osanud peast öelda, kui suured on keskuse õigusabiarved, kuid avaldas lootust, et nende tasumiseks piisab rohkem kui 6400 eurost, mille Moonirull oli kohtuvaidluse algul just selleks otstarbeks deposiiti maksnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles