Linnapea: Lõppev aasta oli Viljandile edukas

Marko Suurmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Leviehituse juht Indrek Saar ja Viljandi linnapea Kalle Jents eelmise suve lõpul notariaalsele lepingule allkirjad andsid, ohkasid paljud kergendatult: lõpuks ometi saab läbi lõputuna tundunud tants veekeskuse ümber.
Kui Leviehituse juht Indrek Saar ja Viljandi linnapea Kalle Jents eelmise suve lõpul notariaalsele lepingule allkirjad andsid, ohkasid paljud kergendatult: lõpuks ometi saab läbi lõputuna tundunud tants veekeskuse ümber. Foto: Elmo Riig / Sakala

Linnapea Kalle Jents leidis Viljandi koduleheküljel tehtud avalduses, et lõppev aasta oli Viljandile edukas, kuid järgmine aasta on tulemas senisest palju raskem.


2008. aasta linnaeelarve suuruseks kujunes 381 908 885 krooni krooni, millest investeeringutele kulus peaaegu 100 miljonit krooni. Lisaks remonditi 70 miljonit krooni eest Jakobsoni gümnaasiumi hoone, mille linn maksab Riigi Kinnisvara aktsiaseltsile tagasi 30 aasta jooksul.


"Kuidas seda hinnata, kui riik on juba sel aastal pidanud oluliselt oma eelarve kulusid kärpima ning majanduslangus on paljusid ettevõtteid juba täna sundinud oluliselt püksirihma pingutama?" küsis Jents oma pöördumises.

Hoolimata keerulistest aegadest oli 2008. aasta Viljandi arengule linnapea hinnangul kahtlemata väga hea aasta. "Oleme püüdnud investeerida tulevikku nii palju kui võimalik ning seetõttu remontida ja ehitada võimalikult palju," selgitas ta lõppeva aasta kulutusi. "Üks asi on raha jooksvaks tegevuseks lihtsalt ära kulutada, kordades olulisem on aga luua linna arengus uusi olulisi väärtusi."

Olulisematest investeeringutest tõstis Jents esile Pärimusmuusika Aida ehituse. "Aastaid oodatud ja oma vajalikkust tõestanud keskus teeb Viljandi eriliseks mitte ainult Eestis, vaid üha enam kaugemal," leidis ta.

Tähtsaks pidas Jents ka seda, et parandati sõudjate treeningutingimusi, muusikakool sai juurde kauni ja hea akustikaga orkestrimaja, remonditi kultuurimaja katus, alguse sai linna staadioni rekonstrueerimine ja sõudjate ellingu ehitamine. Head meelt teeb ka see, et õnnestus renoveerida Midrimaa lasteaia katus ja välisfassaad.

Korda on saamas ka Viljandi koolid. 1. septembril avas uksed täielikult renoveeritud Carl Robert Jakobsoni nimeline Gümnaasium ja samas tehti algust maagümnaasiumi algklasside maja umber ehitamisega.

Linnatänavaid remonditi ja rekonstrueeriti kokku orienteeruvalt 20 miljoni krooni eest, millest ligikaudu pool kulus kesklinna purskkaevu ja puhkekohtadega jalakäijate tänava Arkaadia aia ehitamiseks, Kevade tänava remondiks kulus 4 miljonit krooni ja kõnniteede remondiks 2 miljonit krooni. Korda tehti kõnniteid Tallinna ja Vaksali, Carl Robert Jakobsoni ja Uuel tänaval.

Tänavavalgustus rekonstrueeriti Lina, Kanepi ja Kullamäe tänava piirkonnas, Põhja puiesteel, Leola tänaval, lossimägedes ja Hariduse tänaval.

Tänavune eelarve võimaldas Viljandis tõsta linna eelarvest palka saavate lasteaedade, huvikoolide ja koolide õpetajate töötasu riigi poolt tasustatavate õpetajate palgamäärani ehk 22 protsenti ja teistel töötajatel 10 protsenti ning pikendada lasteaia õpetajate abide puhkust 28-lt päevalt 35-le päevale.

"Aga!" jätkas linnapea oma pöördumist. "Järgmine aasta tuleb kahtlemata oluliselt raskem ja loomulikult peame eelkõige seisma hea selle eest, et linn oleks puhas ja korras, lapsed saaksid kasvada ja õppida soojades ruumides, tegijad saaksid tegutseda ja abivajajad toetatud."

Kindlasti ei taha linna rasketel aegadel loobuda investeeringutest ja linna arendamisest. Järgmise aasta märksõnad on veekeskus, maagümnaasiumi uuenduskuuri läbivad õppehooned ning Reinu tee läbimurde ehitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles