Kõige olulisem on küsimine

Toomas Hendrik Ilves
, Eesti Vabariigi president ja presidendikandidaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Toomas Huik / Postimees

Eesti Vabariigi presidendi Toomas Hendrik Ilvese eilne tervitus algava kooliaasta puhul

KALLID KAASMAALASED! Esimene september, kooliaasta algus, on meie kõigi jaoks justkui vaimne pööripäev. Koolialguse päeva tähendus — ja isegi pühalikkus — osutab sellele, kui tähtis on Eesti peredele kool ja haridus.

Kooliaasta on pikk. Seda enam olgu selle algus helge ja päikseline: rõõmus taaskohtumine kooli, õpetajate, sõpradega. Ma soovin teile, et see sõprustunne kestaks läbi aasta. Eriti neile, kellele see on esimene kooliaasta. Teeme nii, et kool on koht, kus sind oodatakse ja kus sul on hea olla.

NAGU KÕIK asjad, on algav kooliaasta paljuski meie endi teha. On ka asju, mis on teiste teha. Kevad ja suvi täitsid liiga paljude kooli alustavate laste pered teadmatusega ja segadusega. Loodan, et täna alustatakse kooliteed just seal, kus soovitud on, ning et sellised segadused enam kunagi ei kordu. /.../

Mõtleme täna ka sellele, mida me oma igapäevaste tööde ja tegemiste kõrvalt võiksime sel aastal õppida ja paremini osata. Õppimine hoiab vaimu erksa ning aitab muutuda koos muutuva maailmaga.

Õppimine ei käi ju vaid klassiruumis. Samamoodi õpitakse staadionil, klaveriklassis ja tantsuringis. Ärgem siis unustagem, et see pole sugugi tähtsusetu tegevus, ning püüdkem kõige väiksemate koormat mitte liiga raskeks kuhjata.

Koolis saab õppida ka seda, et me kõik pole sugugi sarnased. Meil on erinev välimus, erinev emakeel, erinevad oskused ja eelistused. Õppigem ja õpetagem koolis austama ka erinevust senisest teadlikumalt.

TEATE, TEGELIKULT pole koolis üldse kõige olulisem vastamine. Isegi mitte õigesti vastamine. Kõige olulisem on küsimine, sest siis saab teada, mida teada tahaks saada. Uudishimu on hea hariduse eeldus ja alus. Ärgem siis kartkem küsida ja ärme karda küsimusi. Kool pole mitte programmi läbimine, vaid huvitavate asjade teadasaamine selle ilma kohta.

Kallid väiksed ja suured õppijad: parimat ja südamlikku kooliaastat teile kõigile!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles