Sajad noored tantsijad sõitsid Tallinna ühiseid proove tegema

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvise suurpeo proovid juba käivad. Homseni teevad kaheksal harjutusväljakul proovi tantsijad.
Suvise suurpeo proovid juba käivad. Homseni teevad kaheksal harjutusväljakul proovi tantsijad. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Ligi 400 Viljandimaa noort tantsijat istus eile varahommikul bussi ning sõitis pealinna, kus neid ootavad esialgu pikad proovipäevad ja hiljem suur pidu.

Noorte laulu- ja tantsupeole «Maa ja ilm» 80 tantsijat saatnud Kitzbergi gümnaasiumi ringijuhi Anneli Arraste sõnul peavad tantsijate jalad kaua vastu pidama. Eile lõppesid proovid kell kümme õhtul ja tänagi lõpetavad tantsijad pool kümme. Proovid kestavad ka homme ning tantsupeo esimene etendus on reedel.

Lapsed peavalu ei tekita

Viljandimaalt pääses tantsupeole 23 rühma, sealhulgas neli Kitzbergi gümnaasiumist. Järgmised seitse päeva on nende koduks Pirita majandusgümnaasium.

Anneli Arraste jutu järgi läks teekond väga hästi. Üle 80 tantsija koos saatjate ja juhendajaga alustasid sõitu kell seitse hommikul ja jõudsid Tallinna kella kümne ajal.

Arraste käis esimest korda tantsupeol lapsena 1960. aastatel ja sellest alates on ta osa võtnud peaaegu igast suurpeost. Ka tema juhendatavatele lastele pole see pidu esimene. Nii praegu gümnaasiumis käivad kui alles viiendas või kuuendas klassis õppivad tantsijad käisid Tallinnas juba esimese klassi jütsidena.

Arraste sõnul pole mitmekümne tantsija ohjamine suur probleem, sest lastele meeldib tantsida, lisaks on neil juhendaja väitel põnev jälgida tuhandeid teisi peolisi.

Rongkäiku juhivad viljandlased

Seekord peetakse Tallinna lauluväljakul esimest korda nii laulu- kui tantsupidu. Viljandimaalt sõidab peole 1700 osalejat, nende hulgas 428 tantsijat. Viljandimaa tantsijatel on täita tähtis roll: 3. juulil juhib traditsioonilist rongkäiku Tallinna kesklinnast lauluväljakule Viljandi tantsurühm Vabajalg.

«Nende ülesanne on marssida rongkäigu peas ning kanda seal lippe, silte ja muud vajalikku,» selgitas 11. noorte laulu- ja tantsupeo Viljandimaa kuraator Kati Grauberg-Longhurst. «Usun, et tuleb ilus pidu. Väga vahva on see, et laulupidu ja tantsupidu on koos ühes kohas,» lisas ta.

Esimest korda kuraatori kohustusi täitev Longhurst tantsib peol samuti kaasa ning ta usub, et saab sellest põneva kogemuse.

Lisaks tantsijatele võtavad peost osa Viljandimaa rahvamuusikud, puhkpillimängijad, rokkansambli ja sümfooniaorkestrite liikmed ning 1117 lauljat.

Suurpeole läheb ka 11 käsitöötegijat ehk rohkem, kui algul planeeriti. «Viljandimaa on tuntud käsitööpiirkond ja seetõttu saimegi rohkem kohti,» selgitas kuraator.

Käsitöölised näitavad peo ajal suures telgis oma oskusi ja jagavad huvilistele õpetust. Ühtlasi annavad nad rahvarõivaste kiirabi, kui mõnel esinejal on vaja rõivaid parandada või kohendada.

Proovid harjutusväljakutel kestavad homseni, tantsupeo esimene etendus on reedel pärast peo avamist, mis algab kell 19. Seni teevad kaheksal harjutusväljakul proovi ligikaudu 820 võimlejat ja 6730 rahvatantsijat, kes ööbivad 52 Tallinna koolimajas.

Tantsupeo teine etendus algab 2. juulil kell 20. Pillimängijad alustavad proove homme, lauljate proovid käivad neljapäeval ja reedel.

Laupäeval on laulupeo läbimängud ning pidu ise algab pühapäeval pärast rongkäiku umbes kell 13. Suurpidu lõpetatakse ühiselt pühapäeva õhtul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles