Lauljad ja tantsijad lihvivad suure peo tarvis oskusi

Rannar Raba
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks tantsupeo üldjuhte Märt Agu õpetas pühapäeval Ramsi vaba aja keskuses Suure-Jaani Õerutajate ja Viljandi Vabajala meestele laevaehitust imiteerivat jõulist tantsu.
Üks tantsupeo üldjuhte Märt Agu õpetas pühapäeval Ramsi vaba aja keskuses Suure-Jaani Õerutajate ja Viljandi Vabajala meestele laevaehitust imiteerivat jõulist tantsu. Foto: Reeme Remmelgas

Järgmisel suvel Tallinnas peetaval üldlaulu ja -tantsupeol soovib esineda ligi 2500 viljandimaa­last, mida on 600 võrra enam kui viis aastat tagasi.


Osavõtusoovist teada andnute nimekiri on kõikjal Eestis pikem, kui oli viimase peo eel. Laulukaare alla ja Kalevi staadioni murule pürib üle 50 000 eri vanuses inimese. Viljandimaalt on nende seas 700 tantsijat ja võimlejat ning 1800 lauljat ja muusikut 123 kollektiivist.



Peo Viljandimaa kuraatori Vaike Rajaste sõnul tähendab kandideerijate suur hulk ennekõike seda, et jaanuaris algavate ülevaatuste ja kontrollkuulamiste sõel kujuneb tihedaks.



«Kõik peavad palju tööd tegema. Näiteks on soovijate hulgas 160 kolmanda ja neljanda klassi õpilaste tantsurühma, kuid Tallinna lastakse neist ainult 60,» rääkis ta.



Konkurentsi muudab tihedamaks seegi, et maakonniti ei ole peole saajate kvoote välja jagatud — edu saadab üksnes paremaid, sõltumata kodukohast.



Mitu koorijuhti ja tantsuõpetajat on tunnistanud, et seekordne repertuaar ei ole lihtsate killast ja seetõttu tuleb kõigil eelseisva paari kuu vältel hea taseme saavutamiseks tugevasti pingutada. Praegu töötavad eriti tõsiselt tantsijad, keda peo üldjuhid harjutamiskohtades õpetamas käivad.



Laulujuhtide käigud maakondadesse ei ole veel alanud, kuid ka nende graafik loodetakse lähiajal kokku seada ja väljasõitudega algust teha.



2.—5. juulini Tallinnas peetava XXV laulu- ja XVIII tantsupeo üldteema on «Ühes­Hingamine». Tantsupidu keskendub omakorda mere teemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles