Juhtkiri: Surutises suhted

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Võttes arvesse, millise avaliku surve all on Andrus Ansipi valitsuskabinet majandust tabanud tagasilöökide tõttu alates kesksuvest töötama pidanud, tuleb möönda, et võimuliidu üldine tervislik seisund on üllatavalt hea. Koalitsiooni liikmed on rasketest valikutest hoolimata suutnud räigest omavahelisest poriloopimisest hoiduda ning andnud nii vastu näppe kõigile, kes kolmikliidu stressitaluvust madalaks hindasid.


Teisest küljest ei saa tähelepanuta jätta, et järgmisel aastal ees seisvad kahed valimised annavad päev-päevalt üha rohkem endast võimuliidu sees tunda. Et ka eelarvet kummitab juba enne selle vastuvõtmist miinusesse kaldumine, on selge, et tulemas on kriitilised kuud.



Kui rahandusminister Ivari Padari juhitav sotsiaaldemokraatlik erakond on seni jäänud truuks pigem pragmaatilisele ja väljapeetud hoiakule, siis valitsuskabinetti mitte kuuluva Mart Laari Isamaa ja Res Publica Liit on ikka ja jälle püüdnud kasutada keerulist olukorda, et salvata talle valimistel peakonkurendiks olevat Reformierakonda.



Viimane näide selles reas oli Mart Laari hiljutine avaldus, milles ta heitis Andrus Ansipile ette argust ja suutmatust teha valusaid otsuseid. Laari sõnul tuleb varsti paratamatult langetada rängad otsused, mis vähendavad 2009. aastal ees terendavat suurt eelarvepuudujääki ning aitavad 2011. aastal kasutusele võtta euro.



On selge, et kahe erakonna suhe pingestub lähematel kuudel veelgi ja paneb koalitsiooni püsivuse uuesti proovile. Eesti sisepoliitilistes partnerlussuhetes on valimiste eel järske kannapöördeid tehtud ning välistada ei saa neid ka nüüd.



Isamaa ja Res Publica Liidu poliitikute kindel siht on oravate selja tagant välja astuda. Praeguses olukorras on selleks loogiline moodus luua endale moraliseerija ja lohakaks läinud partneri korralekutsuja maine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles