Juhtkiri. Üks relv vähem

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Mustlas on teatavasti Martin Kleini kuju. Too esimene olümpiamedali võitnud eestlane jõudis küll õppida Saaremaal Kuressaare vallakoolis ja sõitis hiljem Venemaale Peterburi, kus temast kujuneski maailmakuulus maadleja, kuid Kleini noorusaeg ja elu lõpupool möödusid Tarvastu valla mail.

Martin Kleini sportlikud anded avaldusid juba lapsena. Ta paistis silma sellega, et kõndis kodust umbes poole kilomeetri kaugusele karja käte peal. Ja nii ongi teda Mustlasse paigaldatud kujul kujutatud kätel kõndiva rüblikuna.

Nüüd on Mustlas ka kõige kuulsama teises maailmasõjas sakslaste poolel võidelnud eestlase Alfons Rebase mälestustahvel. Nagu tänasest lehest võib lugeda, on õhus kõhklus, kas Rebane ikka elas kolmekümnendate aastate teisel poolel tolles asulas, nagu tahvlil seisab, või on see eksitus. Üks on kindel: kui elas, siis oli ta toona Kaitseliidu Sakala maleva instruktor. Teine maailmasõda, Saksa sõjavägi, SS-i munder, tammelehtedega Raudristi Rüütlirist ja muu selline ootas ees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles