«Tekstiilitriangel» tõi näitusi

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto "Lendutõus XI" näituselt, Grete Küppari kollektsioonist.
Foto "Lendutõus XI" näituselt, Grete Küppari kollektsioonist. Foto: Sandra Urvak

Teisipäeval korraldas Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiili eriala «Tekstiilitriangli» ehk paari tunniga avati lausa kolm erialanäitust. 

Nüüd saab linnagaleriis näha rahvusliku tekstiili lõputööde näitust «Lendutõus XI»,  Sakala keskusese jalutussaalis Kristi Jõeste kindanäitust ning Kondase keskuses Anu Pingi ja Siiri Reimanni kudumite näitust «Eesti valge». Kõik näitused jäävad avatuks 8. juulini.

Lõputööde näitusel «Lendutõus XI» tutvustatakse rahvusliku tekstiili eriala valdkondlikku mitmekesisust: lõputöödena on eksponeeritud nii autentseid muuseumikoopiaid kui ka tugevalt rahvakunsti mõjutustega esemeid. Näitusel saab näiteks vaadata moodsaid, vaid kaudselt etnograafilisele ainesele vihjavaid rõivaseeriaid. Igalt autorilt on väljas kuni kaks eset ja ülejäänuid praktilisi töid saab näha fotode kaudu.

Käesoleva aasta kevadel lõpetab rahvusliku tekstiili eriala 12 üliõpilast. Eriala lõputööd koosnevad tavaliselt kahest osast: kirjalikust etnograafilisest uurimusest ja käsitööna valmivast praktilisest osast. Uurimused ja loodavad esemed toetuvad tihtipeale Eesti Rahva Muuseumi hiiglaslikule esemekogule ja arhiivile, kuid ka väikemuuseumide materjalid aitavad neid töid rikastada.

Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia õppekava rahvusliku tekstiili erialal koolitatakse Eesti rahvusliku käsitööpärandit tundvaid loovaid meistreid ja ettevõtjaid. Erialal mõtestatakse rahvakunsti kui elavat, arenevat ja ühiskonna muutustega kohanevat kultuurinähtust. Paindlik õppekava pakub rohkelt individuaalseid valikuvõimalusi. Muu hulgas on 2018. aasta vastuvõtu õppekava täiendatud moe, rõivakujunduse ja õmbluse valikainetega. Õppida on võimalik nii päevases kui avatud ülikooli vormis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles