Juhtkiri. Rassismi mõte

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

EKRE esimees Mart ja tema poeg Martin Helme on varemgi silma jäänud ühiskonda lõhestavate arvamustega, mida tavaliselt hellitavalt reljeefseteks kutsutakse. Ent hellitada pole mõtet, sest nende endi väljaütlemistes pole hellitavat midagi. Martin Helme legendaarne «Kui on must, näita ust» ja Mart Helme eelmisest nädalast pärinev väide, et neegrite pead kõmisevad koputades õõnsalt nagu seest tühi puu, on mõlemad üsna selgesõnaline rassism.

Martin Helme väitis 2014. aasta europarlamendi valimiste eel Sakale antud intervjuus, et tema sõnad ei käinud rassi, vaid immigratsiooni kohta. «See ei tähenda, et me suhtume kõikidesse mustanahalistesse inimestesse mingisuguse varjatud või varjamata vaenuga – ei tähenda. Me lihtsalt arvame, et neid ei peaks Eestisse tulema massiliselt.»

Lääne Elu vahendatud Mart Helme ütlemine neegrite tühjade peade kohta seda vabandust samas ei toeta ja näitab üpris üheselt, et EKRE juhi hinnangul on mustanahalised rumalad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles