Metropolitan Opera suveooperid jõuavad kinno

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giacomo Puccini «Turandot». Hiina printsessi osas on üks ooperimaailma parimatest dramaatilistest sopranitest Nina Stemme.
Giacomo Puccini «Turandot». Hiina printsessi osas on üks ooperimaailma parimatest dramaatilistest sopranitest Nina Stemme. Foto: Forum Cinemas

Esimest korda Viljandis on Forum Cinemase kinos käijatel võimalik nautida Metropolitan Opera suveooperite hooaega, mille avab Puccini aegumatu «Madame Butterfly». Metropolitan Opera suvehooeg kestab 27. juunist 8. augustini, mil kolmapäevaõhtuti näeb nelja ooperit maailma tippheliloojatelt. 

«Senised suveooperite hooajad on osutunud väga populaarseks ning kuna ka Viljandi kinopublik on meie muu kultuuriprogrammi väga hästi vastu võtnud, laiendasime nüüd suveooperite näitamist ka sinna,» märkis Forum Cinemase programmispetsialist Henryk Novod ning lisas, et Tallinnas on ooperisõpradel endiselt võimalik linastusi nautida lisaks tavasaalile luksuslikus A. Le Coq Sviidis.

Hooaega alustab Giacomo Puccini hingemattev teos «Madame Butterfly», mille lavastus on publikut vaimustanud alates esilinastusest 12 aastat tagasi. Nimiosas esineb üks maailma tunnustatumaid selle rolli täitjaid sopran Kristine Opolais ning Butterfly südame murdnud mereväeohvitseri Pinkertoni osa laulab Roberto Alagna. Lavastaja on Anthony Minghella ning dirigent Karel Mark Chichon.

Suvehooaeg jätkub Giuseppe Verdi ooperiga «Trubaduur», mille peaosas demonstreerib oma vokaalseid võimeid tippsopran Anna Netrebko ning kurva saatusega Manrico rolli laulab tenor Yonghoon Lee. Tema rivaalina astub üles bariton Dmitri Hvorostovski ja hämara minevikuga mustlase osas on metsosopran Dolora Zajick. Söör David McVicari lavastuse dirigent on Marco Armiliato.

Suveooperina linastub ka Tšaikovski kaunis «Jevgeni Onegin», mille peaosades on armastatud Ameerika sopran Renée Fleming ja Vene bariton Dmitri Hvorostovski. Tšaikovski hingetungivalt kaunis muusika ja rabavalt minimalistliku etenduse imeilus valgustus peegeldavad täiuslikult ooperi dramaatilist süžeed: nooruslikku igatsust, tõrjumist, kahetsust ja liiga hilja saabuvat meeleheitlikku palvet. Lavastaja on Robert Carsen.

Suvehooaja lõpetab Giacomo Puccini «Turandot», mille Hiina printsessi nimirollis on üks ooperimaailma parematest dramaatilistest sopranitest Nina Stemme. Tenor Marco Berti on vapper prints Calàf, kes esitab «Nessun dormat» ja võidab printsessi südame. Franco Zeffirelli lavastuse dirigent on Paolo Carignani.

Ooperid linastuvad Coca-Cola Plazas, Ekraanis ja Viljandi Centrumi kinos kolmapäevaõhtuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles