Keio Kits oli Tartu maratoni nobedaim

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keio Kits
ei teinud saladust,
et pigistas pühapäeval Tartu jooksumaratonil endast kõik välja. Ränk pingutus tõstis ta kahe etiooplase järel parimaks eestlaseks.
Keio Kits ei teinud saladust, et pigistas pühapäeval Tartu jooksumaratonil endast kõik välja. Ränk pingutus tõstis ta kahe etiooplase järel parimaks eestlaseks. Foto: Margus Ansu / Postimees

Ehkki Holstrest pärit Keio Kits jooksis pühapäeval SEB 29. Tartu jooksumaratonil end pildituks, ei piisanud sellest ponnistusest kahe etiooplase edestamiseks. Parima eestlasena sai ta kolmanda koha.

«Eesmärk oli maksta kätte nädal tagasi järvejooksul saadud kaotuse eest,» lõõpis kuu algul Viljandis Taivo Püile alla jäänu. Püi oli olnud Keio Kitsest nobedam ka eelmisel Tartu jooksumaratonil, toona seisid nad kahel kõrgemal poodiumiastmel.

22-aastane Holstrest pärit, Eesti maaülikooli spordiklubi eest võistlev ja Enn Selliku käe all harjutav Kits ei teinud saladust, et otsustas loobuda 23-kilomeetrisel jooksumaratonil nimekate etiooplaste pakutavast tempost juba enne starti. «Need kaks kuuluvad maailmaklassi — oleks olnud mõttetu end tappa,» kõneles ta.

Tänavuse Tartu jooksumaratoni võitis rajarekordiga 1:11.38 Raji Assefa Worku ning teiseks tuli ajaga 1:12.01 Abera Chane Lema. Parima eestlasena kaotas Keio Kits võitjale ligi viis minutit.

«Võtsin ümber Viljandi järve jooksust õppust ja alustasin sedapuhku rahulikumalt,» tunnistas Kits, kes oli pidanud nädal varem Viljandi mõõduvõtul liiga kiire alguse tõttu viimastel kilomeetritel tublisti lõivu maksma.

«Pool distantsi passisin, tempo oli väga rahulik, teisel poolel lisasin sammu ning viimased kuus kilomeetrit panin, nagu torust tuli,» meenutas sportlane Tartu maratoni. «Jooksin end pildituks, finišis vajusin kokku,» tunnistas tänavu rajal pool minutit mullusest nobedam olnud mees.

Naistest ületas pühapäeval jooksumaratoni finišijoone esimesena Etioopiast pärit Etaferu Wodaj Temesgen (1:26.57) ning sai üldarvestuses 22. koha. Talle järgnesid eestlannad Annika Rihma ja Liina Luik.

23-kilomeetrise distantsi läbis tänavu 1727 jooksjat. Viljandi oli elukohaks märkinud 59. Saja parema lõpetaja seas oli Viljandimaa esindajaid kümme: 17. Raivo Nõmm, 29. Rivo Subi, 33. Enno Torim, 38.

Alar Kaar, 45. Einar Kaigas, 55. Janar Pähn, 74. Joosep Tammemäe, 89. Rein Eiger ja 98. Mark Orav. Naiste seas oli Anneli Lenk meie maakonna nobedaimana 15.

Tänavust hooaega murdmaal edukalt alustanud Keio Kits keskendub nüüd staadionil jooksmisele, et täita Euroopa U-23 meistrivõistluste 1500 meetri norm. «Usun, et see on mulle jõukohane, sest olin sellele väga lähedal juba mullu,» on ta varem «Sakalale» väitnud.

Eelmisel hooajal oma parimal 1500 meetri jooksul 3.50 kirja saanud Kits vajab juulis Tšehhis Ostravas peetavate tiitlivõistluste normi täitmiseks neljasekundist ajakärbet. Esimese võistluse lubas ta sellel distantsil teha 28. mail Tartus BigBanki kuldliiga avaetapil.

Kevadel Eesti noorsooklassi murdmaajooksu viie kilomeetri distantsil meistrikulla saanud Keio Kits lubab keskenduda eelkõige keskmaajooksule. «Olengi keskmaamees, kes on võimeline hästi jooksma ka pikka distantsi.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles