Uuest aastast saab hambaproteeside hüvitist ainult haigekassa partnerite juures (1)

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi hambakliiniku arst Eve Haki valmimisjärgus proteesidega, mida patsient peagi proovima tuleb.
Viljandi hambakliiniku arst Eve Haki valmimisjärgus proteesidega, mida patsient peagi proovima tuleb. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tuleva aasta 1. jaanuarist saab hambaproteeside hüvitist kasutada ainult nende proteesitegijate juures, kes on sõlminud haigekassaga sellekohase lepingu. Haigekassa pressiteenistus annab teadada, et muudatuse tõttu saab tänavusi proteesiarveid haigekassale esitada 31. jaanuarini 2018. Pärast 31. jaanuari esitatud arved enam tasumisele ei kuulu.

Haigekassa esmatasandi talituse juht Külli Friedemann paneb inimestele südamele, et nad vaataksid üle enda arved ja küsiksid ka oma lähedastelt, kas tänavused proteesiarved on haigekassale esitatud.

Uue aasta algusest jõustuva muudatusega hakkab kõigi haigekassa partnerite juures üle Eesti kehtima sama hind.

2018. aastasse proteesidega seotud aega kinni pannes tasub arstilt kindlasti üle küsida, kas tal on haigekassaga leping või kas ta plaanib sõlmida lepingu, mis annab õiguse proteeside eest hüvitist saada.

Külli Friedemann tunnistas, et ka hambaarstidele on see suur muudatus ning seetõttu palutakse esimestel kuudel inimestelt mõistvat suhtumist. «Alustame hambaarstidega proteeside hüvitamise lepingute sõlmimist detsembris ning kohe uue aasta alguses ei pruugi veel paljudel lepingut olla,» selgitas ta.

Võimaluse korral tasub inimesel proteeside aja broneerimisega veidi oodata ja teha seda jaanuaris või veebruaris. Nii võib inimene olla vastuvõtule minnes kindel, et ta saab ka hüvitist kasutada. Vastasel juhul peab ta tasuma kogu summa ise.

Ükski kehtiv hüvitise summa või jääk ei lähe inimesele kaduma. «Kui inimesel on 2017. aasta lõpul proteeside jaoks kehtiv hüvitise jääk näiteks 120 eurot, saab ta seda 2018. aasta algusest ikka kasutada, lihtsalt haigekassa lepingupartnerite juures,» lisas Friedemann.

Jaanuari algusest arvestatakse soodustuse summa maha kohe hambaarsti juures maksmise hetkel. Enam ei saa inimene esitada avaldust tagantjärele haigekassale, sest kogu arveldus hakkab toimuma otse proteesitegija ja haigekassa vahel.

Proteeside eest on õigus hüvitist saada järgmistel ravikindlustatud inimestel:

  • töövõimetuspensionärid;
  • vanaduspensionärid;
  • osalise või puuduva töövõimega inimesed;
  • üle 63-aastased ravikindlustatud eakad. 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles