Riik peab hüvitama laste toidukulud

Jüri Ratas
, Keskerakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

ESMATARBEKAUPADE, eriti toiduainete hinna kiire tõusu ja suure tööpuuduse tõttu on paljude perede majanduslik olukord halvenenud.

Iseäranis raskeks on see muutunud neil, kelle lapsed käivad lasteaias ja õpivad koolis. Riigi äärealadel on paljudel peredel kas üks vanem või mõlemad siirdunud välismaale ning jätnud järglased naabri või sugulase hoolde, halvemal juhul koguni nädalateks omapäi. Need lapsed söövad ebaregulaarselt ja halvasti ning ette võib tulla lausa alatoitumust.

Koolilõuna on neil pahatihti päevas ainuke võimalus saada sooja toitu. Niisugune olukord mõjub laste tervisele halvasti ning on põhjus, miks tuhanded noored üldharidus- ja kutsekoolidest välja langevad, et täiendada töötute ridu.

EELMISEL kevadel arutati riigikogus tähtsat riiklikku küsimust, võitlust laste ja noorte vaesuse ning sotsiaalse tõrjutusega. Põhiettekandes öeldi, et alla 18 aasta vanustest Eesti lastest elab umbes 43 200 ehk 17 protsenti allpool vaesuspiiri. Alla elatusmiinimumi elavates peredes on ligikaudu 20 000 last.

Leian, et nüüd, mil nende arvude esitamisest on möödunud aasta, ei ole olukord paranenud. Karm tegelikkus nõuab, et laste ja noorte heaks astutaks otsustavaid samme. Oodata valitsuskoalitsiooni kombel kõrvaltvaatajana muudatusi tähendab suurt hoolimatust.

Seepärast andis Keskerakonna riigikogu fraktsioon hiljuti menetlusse põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muutmise seaduseelnõu. Selles on ette nähtud katta munitsipaal- ja erakooli statsionaarses õppes põhi- ja keskharidust omandavate õpilaste koolilõuna kulud riigieelarvest. Söögikulude hüvitamise summaks on kavandatud üks euro õpilase kohta ja seadus jõustuks 2012. aasta 1. jaanuaril.

Tasuta koolilõuna oleks esimesest kaheteistkümnenda klassini (kaasa arvatud) tagatud ühe euro ulatuses. Senise seaduse järgi on soodustus kutseõppeasutustes 0.75 eurot ja põhikoolis 0.78 eurot ning kehtib ainult I—IX klassi õpilastele.

ANDSIME menetlusse veel teisegi, koolieelsete lasteasutuste seaduse muutmise seaduse eelnõu, taotledes, et neis asutustes alusharidust omandavate 5—7-aastaste laste toidukulu kaetaks riigieelarvest 1.5 euro ulatuses.

Praeguse seaduse järgi maksavad lapse toidu eest vanemad. Paraku on viimaste aastate hinnatõus ja tööpuudus sundinud majandusraskustes peresid järglasi lasteasutustest ära võtma. Eelnõu algatajad peavad oluliseks tagada toidukulu katmine kahel koolieelsel aastal, et vanemate vaesuse tõttu ei kannataks laste kooliks valmistumine. Oleks igati õige, et riik eelöeldut arvesse võtaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles