Uue koolihoone avamine jääb gümnaasiumi alguspäeval ära

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolimaja peasissekäik tuleks uude hoonesse. Pildi paremas servas paistab tükk olemasolevat maja.
Koolimaja peasissekäik tuleks uude hoonesse. Pildi paremas servas paistab tükk olemasolevat maja. Foto: Arhitektuuribüroo Salto

Viljandisse koolimaja rajav Riigi Kinnisvara aktsiaselts on välja valinud küll sobiva hoone projekti, kuid on töödega sedavõrd jännis, et teatab uuel nädalal tõenäoliselt maja valmimise aja edasilükkumisest.

Uus maja ehitatakse arhitektuuribüroo Salto arhitektide Karli Luige ja Ralf Lõokese projekti järgi: praeguse Valuoja kooli juurdeehitis lammutatakse ning allesjääva hoone taha rajatakse uus, madal maja.

Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi (RKAS) kinnitusel sõlmitakse Saltoga leping tõenäoliselt esmaspäeval. Selle kohaselt jääb arhitektidele nüüd seitse kuud aega, et teha eskiisi põhjal valmis põhi- ja tööprojekt, ning alles siis saab hakata otsima ehitajat.

Parimal juhul saaks ehitusfirma tööd alustada alles uue aasta algul ja siis jääks kooliaasta alguseni vaid üheksa kuud. Viljandi ehitusettevõtte Pärlin juht Enno Pikkpõld nentis, et teoreetiliselt oleks selline tempo võimalik, kuid töö läheks üsna kalliks ja aega napiks. Just betoonitöödele mõeldes oleks Pikkpõllu arvates loogiline alustada ehitusega septembris ja teha südatalvel paus.

Teade tuleb uuel nädalal

Tõenäoliselt projekteerimislepingu sõlmimise päeval teatab RKAS avalikkusele, et hoone ei valmi 2012. aasta 1. septembriks. Siis antakse ka teada, mis võiks olla uus ehitustähtaeg.

Kõnealusel juhul peab pealegi arvestama sellega, et tuleb nii rajada uus hoone kui taastada äsja muinsuskaitse alla võetud maja. Kogemused on näidanud, et erinõuetest kinnipidamiseks on vaja aega ja lisaraha.

Haridusministeerium pole esialgu nõus taganema õppetöö alguse tähtajast, ent teisalt tunnistasid ametnikud, et info ehitustähtaja edasilükkumisest oli eile ministeeriumisse jõudnud mitteametlikult ja otsuseid hakatakse langetama tõenäoliselt uuel nädalal.

Ministeerium kooli avamisest ei loobu

Ministeeriumi kommunikatsioonibüroo konsultandi Asso Ladva sõnul alustab Viljandi gümnaasium tööd 2012. aasta 1. septembril. Kui maja selleks ajaks valmis pole, lahendatakse ruumimure rendipindadega.

See tähendaks, et neid tuleks üürida Viljandi praegustest koolimajadest. «Ehitusprobleemide tõttu gümnaasiumi avamine edasi ei lükku,» edastas Ladva ministeeriumi seisukohta.

Viljandisse täiesti uue ainult X—XII klassidega riigigümnaasiumi loomise idee jõudis avalikkuse ette 2010. aasta veebruari keskel. Esialgu plaaniti kool tööle panna juba 2011. aasta septembris, kuid aprillis otsustati, et tähtaeg tuleb aasta võrra edasi lükata.

Uue kooli omanikuks saab riik ehk haridusministeerium ja maja ehitab selle tarbeks RKAS. Eelmise aasta viimastel päevadel ostis RKAS Valuoja kooli hoone Viljandi linnalt ligi 450 000 euro eest endale ning lepingus on klausel, et kui õppeasutuse loomine peaks mingil põhjusel ära jääma, tuleb linnal see raha RKAS-ile tagasi maksta. Samas peaks haridusministeerium katma linnale kooli loomisel tehtud kulutused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles