Mehed püüavad kevadist mahlavõtmist au sisse tõsta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Siilik loodab, et kenad tööriistad innustavad inimesi rohkem kasemahlast lugu pidama.
Margus Siilik loodab, et kenad tööriistad innustavad inimesi rohkem kasemahlast lugu pidama. Foto: Elmo Riig

Noorte meeste punt on võtnud nõuks tõsta kasemahla tarvitamise komme Eestis uuesti ausse ning leiutanud selle kogumiseks vajalike tööriistade komplekti.

Kasemahla kogumise komplekt kujutab endast suurt puidust kasti, mille sepishingedega kaane alt leiab kõik asjakohased tarvikud.

Mahlapuusse augu puurimiseks on seal sepa taotud oherdi. Auku saab puust haamrikese abil sobitada kasest voolitud tila. Komplektist ei puudu ka ämber, jooki tülikate putukate eest kaitsev sõel, puupunn ja looduslikust materjalist joogitops.

Täiendab lasteraamatut

«Meie idee sai alguse lasteraamatust, mida koos klassivennaga kirjutame,» jutustas ettevõtmise algataja, 27-aastane Margus Siilik. «Selle peategelased on linnapoisid Kärts ja Mürts, kes käivad maal vanavanematel külas. Taat õpetab neile seal kõike, mida mina õppisin kunagi oma vanaisalt.»

Seni Tartus väikeses elektrifirmas töötanud Margus Siilik tunnistas, et raamatu idee pärineb küll temalt, kuid lood paneb paberile Ain Kivesti, kel on kirjutamise peale rohkem andi.

Teos sisaldab tosinat lugu ja praegu on käsil nende illustreerimine. Juttu on sellest, kuidas püstitada onni, meisterdada linnupesakaste, ehitada vibu ja teha muudki põnevat. Üks pala puudutab kasemahla võtmist.

Töös on kuus meest

Mõte hakata raamatu täienduseks tootma kasemahla võtmise komplekte tekkis Margus Siilikul ühel unetul ööl, kui ta oli elektriprojekti tegemiseks liiga palju kohvi joonud.

«Läksin Värska kanti maale vanemate juurde, kuid und ei tulnud,» jutustas ta. «Mõtlesin oma asju ja arutlesin, miks inimesed nii vähe kasemahla võtavad. Leidsin, et neil pole selleks ilmselt vahendeid. Siis tuligi mulle pähe mõte teha üks mõnus looduslik kast, kus on sees kõik vajalik.»

Siiliku sõnul on nende esemete tegemise ja komplekteerimisega ametis kuus meest. Oherdeid sepistab lodjakoja sepp Heiki ja tila tegemiseks on õpetussõnu jaganud Setumaa kuningas. Kambas on ka majandusinimesi, sest tegijatel on plaan turustada oma tooteid välismaale. Esimesed 50 komplekti valmivad homseks ning osal neist on ostjad juba olemas.

Mõistagi on kastis ka kasemahla võtmise juhend, mida võhikud saavad järgida.

Plaanis on hakata raamatu täienduseks valmistama veel pesakastikomplekte, mida poisikesed saavad vanaisade abiga kokku panna.

«See raamat võiks tuletada meelde asju, mida poistega on võimalik ette võtta. Kui isad peavad tööl viibima, siis vanaisadel on enamasti rohkem aega ja tahtmist lapselastega mässata,» tõdes idee autor.

Rohkem infot selle ettevõtmise kohta peaks edaspidi saama veebileheküljelt www.kasekas.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles