Tuleohutusega on probleeme

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tulekustuti on asutusel ehk korras, võivad tõkestatud olla evakuatsiooniteed.
Kui tulekustuti on asutusel ehk korras, võivad tõkestatud olla evakuatsiooniteed. Foto: Elmo Riig

Eestis on tuleohutusnõuete vastu enim eksitud hoonetes, kus käib koos palju inimesi, selgub sisekaitseakadeemia uurimisrühma analüüsist.

Peamised puudused ilmnesid tuleohutust tagavates seadmetes, evakuatsiooniteedes ning tulekahju vältimiseks ja tule leviku takistamiseks võetud meetmetes.

Siseministeeriumi tellitud ehituslike tuleohutusnõuete analüüsi eesmärk oli välja selgitada tuleohutusnõuete asjakohasus.

Sisekaitseakadeemia analüüsis oma uuringus eri riikide õigusakte ja päästeameti järelevalve ajal tehtud ettekirjutusi ning intervjueeris tuleohutusnõudeid reguleerivate määruste töörühmades osalenuid.
«Päästeameti tuleohutusjärelevalve tehtud ettekirjutusi analüüsides selgus kahetsusväärne fakt: enim on saanud ettekirjutusi hooned, kus viibib palju inimesi,» ütles uurimisrühma juht, sisekaitseakadeemia professor Helmo Käerdi.

Hoonetes tulekahju ja ohu vältimiseks võetud meetmed ei vasta nõuetele peamiselt evakuatsiooniteede, katlaruumide ja elektrijaotlate puhul. Evakuatsiooniteedel puudus pahatihti tähistus ja tuletõkkeuksed polnud korras. Mõnel pool oli evakuatsiooniteedele ladustatud tuleohtlikku materjali. Suitsuandureid polnud või ei vastanud need nõuetele rohkem kui pooltel päästeameti ettekirjutuse juhtudel.

Ehituslike tuleohutusnõuete uurimise rühm soovitab hakata välja töötama kaasaegsetel tehnoloogiatel rajanevat tuleohutusanalüüsi metoodikat.  

«Kasutades sisekaitseakadeemia virtuaalsimulatsioonikeskust, on võimalik senisest sisukamalt analüüsida tuleohu tekke põhjusi ning inimeste päästmiseks vajaliku evakuatsiooni korraldust,» nentis Käerdi.

UURIMISRÜHM
Sisekaitseakadeemia lõi ehituslike tuleohutusnõuete uurimise rühma eelmise aasta septembris.
• Sinna kuuluvad sisekaitseakadeemia päästekolledži inseneriainete ja matemaatika õppetooli professorid Helmo Käerdi ja Feliks Angelstok, tuleohutusjärelevalve õppetooli juht Alar Valge ja lektor Kadi Luht, sisekaitseakadeemia magistrandid Anneli Ambel, Leonid Pahhutsi ja Martin Lambing ning päästeameti tuleohutusjärelevalve osakonda esindav Margus Leis.
Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles