Sakala keskuses avaneb mandalate harmoonia

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari-Liis Laanemaa siidimaal «Jõhvikamandala»
Mari-Liis Laanemaa siidimaal «Jõhvikamandala» Foto: Repro

Kolmapäeval kell 16 on Viljandi Sakala keskuses näituse avamine: järgneval neljal nädalal on seal võimalik osa saada Mari-Liis Laanemaa väljapanekust «Mandala».

Sanskriti keeles tähendab mandala ringi ja India religioonides sümboliseerib see universumit. Mandalate ringi kuju meenutab meile terviklikkust ja lõpmatust. Mandalad ilmnevad meile kõigile iga päev alates päikesest ja kuust ning lõpetades pere- ja sõprade ringiga.

Sakala keskuse näitusesaali jõuavad Mari-Liis Laanemaa 22 aasta jooksul loodud ja lõuendile prinditud mandalad.

Mari-Liis Laanemaa on õppinud Eesti kunstiakadeemias graafikuks. Aastatel 1994–1997 oli ta sealsamas kunstimagistrantuuris. Vahepealsel paaril aastal võttis ta videokursuse sidekoolis ning seejärel, aastatel 2007 ja 2008 õppis taas kunstiakadeemias, läbides seal kunstipedagoogika magistrantuuri.

Mari-Liis Laanemaa tõdeb, et tunneb end kahekordselt õnnistatuna. Esiteks seetõttu, et talle on antud joonistamisanne, ja teiseks sellepärast, et mandalad on saanud osaks tema elust.

«Enamasti ei mõtle ma, et nüüd hakkan mandalat joonistama. Mulle meeldib lihtsalt keskelt alustada ja siis

kujunebki sellest mandala. Vaadates oma pilte, ei mõtle ma neist kui enda omadest. See kaunis harmooniline ja vaimustav maailm saab joonistamise kaudu nähtavaks ja tihti ei oska ma isegi öelda, kuidas ma seda

tegin. Igatahes võimalus neid maailmu luua teeb mind väga õnnelikuks ja usun, et sama tunneb vaataja,» räägib kunstnik.

Näitusel väljas olevad mandalad on loodud eri tehnikates: maalitud siidile, joonistatud pliiatsite ja

pastellidega või käsitsi trükitud vaskplaadilt. Ühtsuse huvides on need prinditud lõuendile ja neid on võimalik näituselt ka osta.

Näitus jääb Sakala keskusesse 21. augustini. Seda saab vaadata maja suvistel lahtiolekuaegadel esmaspäevast reedeni kella 10–17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles