Juhtkiri. Riigi enda tuba

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

Sellest, et maavalitsuste roll on ajapikku üsna arusaamatuks muutunud, on räägitud aastaid. Ent ka haldusreformi vajalikkusest räägiti kaua, kuid praeguses seisus on juba väga raske ette kujutada, et riik võiks selle lõpuleviimisest taganeda. Kui praegused riigijuhid eesotsas riigihalduse ministri Arto Aasaga kõnelevad riigireformi käigus maavalitsuste praegusel kujul kaotamisest, tasub kõrvu teritada. Võimalik, et täna tutvustatavatest plaanidest vormuvad homse päeva reaalsed otsused ja teod.

Tõtt-öelda lasub riigil lausa moraalne kohustus just nüüd, mil omavalitsused oma haldusterritoriaalset jaotust ja korraldust uuendavad, muudatused ellu viia ka enda valitsemisalas. Vastasel korral mõjuks riik nagu lapsevanem, kes käsib resoluutselt võsukesel oma tuba korda teha, kuid ise heidab õhtul seapessa magama.

Ainult Viljandimaa seisukohast vaadatuna on kohaliku maavalitsuse institutsiooni kadumises raske midagi selgelt head näha. Küll aga on iga eestlase huvides see, kui riiklikud asjad on korraldatud võimalikult selgelt ja ladusalt, nii et iga kodanik oskab vajaduse korral õigesse kohta pöörduda ning saab kiirelt abi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles