Mäeveerul laiub värvikirev kunstiteos

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leida Põder tegi nõgeste ja võsaga kaetud paigast kauni aia. Järsul mäenõlval püüab teiste hulgas pilku iisopihekk.
Leida Põder tegi nõgeste ja võsaga kaetud paigast kauni aia. Järsul mäenõlval püüab teiste hulgas pilku iisopihekk. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui Mustlast Suislepa poole sõitma hakata, püüab vasakut kätt mäeveerul pilku uhke iluaed, mille krooniks on kõrge püstkoda.



Paljud peatavad kaunist vaatepilti silmates auto ning jäävad seda kauemaks imetlema ja pildistama. Läinud aastal otsustas Tarvastu valla heakorrakomisjon premeerida selle loojat, Rähni talu perenaist Leida Põderit 500 krooniga.



Naine ütleb, et ega ta seda kõike teiste pärast tee. «Iki enesel on tore vaadata. Mis sa, vanainimene, muud teed, kui kodus nokitsed vaikselt.»



Samas tunnistab ta, et kui tema tehtu ka teistele meeldib, on topeltvahva.



«Siitsamast minu kodu lähedalt läheb mööda tervisesportlaste jooksurada. Ehk valmistavad mu lilled neilegi pärast mäest üles rühkimist natuke silmarõõmu,» lausub ta.



Rähni talu ostsid Leida Põder ja tema abikaasa 1971. aastal kunagiselt mõisateenijalt, aga suuremat iluaeda hakkas naine rajama alles mõni aasta tagasi, pärast seda, kui loomapidamise lõpetas.



«Iga oli juba sealmaal, et ei jaksanud enam loomadega jännata. Mõned haned, kanad ja kalkunid mul siiski veel on,» räägib ta ning kirub, et pooled kalkunipojad viis rebane hiljuti minema. «Panin kurjamile tõhurauad üles.»



Nüüdseks on Leida Põder juba päris pikalt oma aias rühmanud ning lilli külvanud ja põõsaid istutanud. Maha said võetud ka vanad puud, mis kaunist vaadet varjasid. Nüüd kasvavad mäeveerul astrid, päevalilled, salveid, takeetesed, sarvkannikesed, gladioolid ja teised iludused.



Perenaine nendib, et üritab aegamisi sättida suvelillede hulka ka püsikuid. Suvelilled paneb ta igal kevadel maha oma peenardelt kogutud seemneist. Astrid, mis eriti külma ei pelga, külvab ta otse peenrasse.



Nõnda jagub õiteilu Rähni tallu kogu suveks. «Kevadel alustavad tulbid ja nartsissid, siis tulevad riburada pidi järgmised,» kõneleb perenaine.



Eraldi tähelepanu väärivad maitsetaimest iisopist kujundatud hekk ning lindude aediku kõrvale istutatud astelpajude rivi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles