Juhtkiri. Kandidaadi kandidaadid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

Seekordsete Eesti presidendivalimiste eel on võetud laialt käibele tiitel «presidendikandidaadi kandidaat». Teadupärast sai esimeseks selliseks Siim Kallas, kes haaras initsiatiivi ja alustas kampaaniat enne teisi. See juhtus juba mõnda aega tagasi, kuid Kallas on endiselt kandidaadi kandidaat. Ja sisuliselt on seda ka kõik teised, kelle nime on mainitud, sest  presidendi valimise seadus näeb ette, et kandidaatide registreerimine algab vaid neli päeva enne esimest hääletusvooru.

Niisugune asjaolu annab ainest valimiskorra kritiseerimiseks. Kui seadus sätestaks, et kandidaate ei hakata esitama mitte neli päeva, vaid näiteks neli kuud enne esimest hääletamist, survestaks see erakondi oma eelistustega aegsasti lagedale tulema. See omakorda looks aga eeldused, et ühiskonnas tekib sisukas avalik debatt, mille arendamiseks on piisavalt aega. Nagu Sakala on ka varem öelnud: kuigi rahvas ei vali Eestis presidenti, ei tähenda see, et rahvast ei tuleks sellesse pühendada.

Tänases Sakalas intervjueeritava Siim Kallase jalgealune on siiski hõredam kui näiteks Allar Jõksil või Mart Helmel. Seda seetõttu, et tema kandidatuuri ei ole seni asunud toetama ükski suur partei. Reformierakond, mille auesimees Kallas on, pole oma lõplikku eelistust välja öelnud. Kallas tõdeb, et praegu ta ei tea, mis edasi saab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles