Maratoni võitja otsustas kahe mehe finišispurt

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Laanemets (vasakul) ja Märt Kuus viskusid lõpujoonele kõrvuti. Uisupikkune edu andis võidu Kuusile.
Raivo Laanemets (vasakul) ja Märt Kuus viskusid lõpujoonele kõrvuti. Uisupikkune edu andis võidu Kuusile. Foto: Herki Helves

Kui kogu distantsi koos sõitnud Märt Kuus ja Raivo Laanemets koos lõpujoonele viskusid, jäi Mulgi uisumaratoni 40-kilomeetrise põhisõidu finišis kaht esimest lahutama vaid sekundikümnendik.

Ainult uisu pikkuse jagu võitis selle talve esimese Eesti uisumaratoni Märt Kuus. Tema ja Raivo Laanemets said konkurentidelt eest ära juba distantsi esimestel ringidel ning töötasid koos lõpuni.

Paar kilomeetrit püsis koos nelja-viiemeheline grupp, siis hakkasid kaks liidrit eest ära libisema. «Tegime koos tööd ja plaani teisi maha jätta meil polnud,» rääkis Kuus.

Taktikamäng kestis lõpuni

Kui liidrid olid poolteise kilomeetri pikkusel rajal läbinud 25 ringi ja suundusid viimasele, algas taktikamäng. Korduvalt vahetus vedaja ning mõlemad mehed passisid, kumb alustab spurti esimesena.

Kiirendus algas umbes 400 meetrit enne finišit ning lõpusirgele tulid mehed kõrvuti juba täie hooga. Finišijoonele viskus esimesena Märt Kuus. Et aega mõõdeti sekundi täpsusega, kirjutati mõlemale protokolli siiski võrdne aeg.

Kolmandaks jäi sel aastal traditsioonilisel kiiruisutamise ovaalil Eesti parimaks meheks kerkinud Eerik Idarand. Viljandis vedasid teda paraku alt järvejääle sobimatud uisud, mille tõttu tal tuli kurvides hoogu tublisti maha võtta. Parim viljandlane oli kaheksandana lõpetanud Marko Holtsmann.  

Tänavu pidi maraton olema 50 kilomeetri pikkune, kuid halbade jääolude tõttu lühendati distantsi kümne kilomeetri võrra. Märt Kuus oli veendunud, et sellest olenes ka võitja. «Pikemal maal oleks Raivo kindlasti parem olnud,» sõnas ta.

Lühemal maal edestas naine kõiki mehi

Koos maratoniga anti Viljandi järvel start 20 kilomeetri pikkusele poolmaratonile. Korraldajad olid uisutajatele ette valmistanud 1540 meetri pikkuse ringi, mille pikema maa sõitjad pidid läbima 26 ja lühema raja uisutajad 13 korda. Kokku startis üle saja sportlase.

Poolmaratonil jõudis esimesena finišisse Sandra Alusalu, kes tunnistas, et võit tuli talle ootamatult. «Ma ei teadnudki, et olen liider,» ütles maratoni sõitjatega ühes rühmas liikunud naine.

Alusalule järgnesid Sulev Jalasto ja Toivo Tomingas. Parima viljandlasena oli Indrek Kivilaan finišis seitsmendana.

Lühikesel ringil koos sõitmine tähendas seda, et alatasa tuli mööduda aeglasemalt sõitvatest uisutajatest. Ühtlasi oli üks kurv ilmaolude tõttu krobeline. Võitjate kinnitust mööda oli rada siiski väga hea ning mahajääjatest möödumine ei tekitanud probleeme.

Pärast maratoni ja poolmaratoni lõppu anti start rahvasõidule. Osalejaid oli poo­le­saja ringis ning seitsme ja poole kilomeetri pikkuse sõidu kiireim oli maratoni rajameister Koit Teder.

OSALEJAD

Teisel Mulgi uisu­maratonil oli 165 osalejat.
• Maratoni lõpetas 15.
• Poolmaratoni lõpetas 81.
• Rahvasõidul osales 69 uisutajat.
Allikas: korraldajad

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles