Vaba mõte. Mulgimaa Valgamaale (4)

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Väre
Hans Väre Foto: Elmo Riig / Sakala

Enamikule eestlastele tähendab Mulgimaa Viljandimaad. Väike Viljandi on Mulgi pealinn ja pole absoluutselt tähtis, et tegelikult jookseb ajalooline Mulgimaa piir mitu kilomeetrit Viljandimaast lõuna pool. Tallinlase vaatevinklist on isegi Suure-Jaani ja Võhma tuugalt mulke täis. 

Teadjamale on asjalood muidugi teistsugused. Vähe sellest, et kogu Viljandimaa pole Mulgimaa. Mulgimaa osa on ka Valgamaa ja viimasel ajal tundub, et see osa üha kasvab. 

Esimene raskuskeskme nihe toimus ligi kaheksa aastat tagasi, kui Mulgi kultuuri instituut otsustas rajada Mulgi külastuskeskuse Valgamaale Sooglemäele. Seal kingituseks saadud vana talukoht sobis instituudi juhtide arvates keskuseks kõige paremini ja mõnes mõttes võib otsust pidada ka sümboolseks katseks näidata, et Mulgimaa ja Viljandimaa vahele ei saa panna võrdusmärki. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles