Noored atleedid tõstsid olümpialase auks kangi

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestusvõistlustel tuli alla 40-kiloste kehakaalus võitjaks kohalik noormees Cardo Tisler, edestades ühe kilogrammiga Panevežyse poissi Jonas Serafinast.
Mälestusvõistlustel tuli alla 40-kiloste kehakaalus võitjaks kohalik noormees Cardo Tisler, edestades ühe kilogrammiga Panevežyse poissi Jonas Serafinast. Foto: Enn Raieste

Laupäeval Mõisakülas peetud tõstmise olümpiamedalisti Arnold Luhaääre mälestusvõistlustel said kohalikud noored rahvusvahelises konkurentsis kõrgeid kohti.


20. oktoobril möödus 105 aastat Eesti tõstmise suurkuju, Mõisakülast pärit Arnold Luhaääre sünnist. Kahtedelt olümpiamängudelt medali võitnud spordisangari auks peeti laupäeval tema sünnilinnas võistlust 19. korda. 17-aastastele ja noorematele raskejõustiklastele mõeldud jõuproovil käis rammu näitamas 48 sportlast.

Eestlastele pakkusid konkurentsi Läti Salduse ja Balvi spordikooli ning Leedu Telšai ja Panevežyse tõsteklubi esindajad. Eestist lõi kohalike poiste kõrval kaasa noori Tallinnast, Pärnumaalt, Tartumaalt ja Järvamaalt.

Lätlased said paremad tulemused

Absoluutarvestuse kaks paremat tulemust said Läti Salduse poisid Rihards Nejs ja Ritvars Grebers, kes rebisid kehakaalus alla 62 kilo vastavalt 95 ja 91 kilo ning tõukasid 117 ja 116 kilo. Mõlemad esindasid oma riiki ka tänavustel Euroopa noorte meistrivõistlustel, kus Nejs oli 11.

Nagu kinnitas Mõisaküla noortetreener, võistluse peakorraldaja Enn Raieste, on Rihards Nejs paljutõotav noor­sportlane, kelle sünniaasta on 1996 ning kes saab selles vanuseklassis kaasa lüüa veel kolm aastat.

Neidudest võitis Järvamaa tüdruk Ave Bombul, kes püstitas alla 53-kiloste kehakaalus tõukamise 69 kiloga ja 116-kilose kogusummaga Eesti noorte ja juunioride rekordi.

Mõisaküla poistest võitis alla 40-kiloste kehakaalus Cardo Tisler summaga 59 kilo, jättes kilogrammi võrra nõrgema tulemusega teiseks Panevežyse noormehe Jonas Serafinase.

Kõige kergemas, alla 35-kiloste kaalus oli kohalikest poistest tulemusega 38 kilo teine Artur Allese. Alla 45-kiloste kaalus oli teine Karl Robert Karpa kogusummaga 42 kilo.

Tasavägiseim oli võistlus alla 77-kiloste kehakaalus, kus esimese ja kolmanda koha saanute tulemuste vahe oli kõigest kaks kilo. Kohalik tõstja Indrek Jürise oli kogusummaga 191 kilo kolmas. Enn Raieste jutu järgi oli selles kaalus tõenäolisi esikohanõudlejaid neli ning Indrek Jürise sai napi kilose paremusega pronksi.

Eripreemia pälvis Karl Tiit

Raskeimas kehakaalus, üle 85-kiloste noormeeste seas tuli kogusummaga 160 kilo teiseks Karl Tiit. Tema sai turniiri eripreemia, olümpiavõitja Jaan Taltsi väljapandud rändkarika noorele tõstjale, kes on teinud aastaga kõige suurema arenguhüppe.

Enn Raieste selgitust mööda on Karl Tiit töökas noormees. «Mõisakülast ja Abjast kaugel elav Sarja poiss on harjunud tegema iga päev rasket maatööd ning sikutab isa juhendamisel kangi treeninguruumiks kohandatud koduköögis,» selgitas peakorraldaja.

Mõisaküla kooli huviringijuhina kohalike noorte tõste­sporti edendava Raieste jutu järgi pole Eestis tänavu poistel õnnestunudki end nii tihedas konkurentsis proovile panna. «Viisakas ja sportlaste arengu seisukohalt hädavajalik oleks vastata külaliste võistluskutsetele, aga paraku pole meil selleks võimalusi,» arutles ta.

Lähiajal, novembris on Viljandimaa noortel plaanis kaasa teha Valgas peetavatel Alfred Neulandi mälestusvõistlustel.

ARNOLD LUHAÄÄR

Arnold Luhaäär sündis 20. oktoobril 1905 Mõisakülas ning suri 19. jaanuaril 1965 Tallinnas.

• Raskekaalu tõstja püstitas oma sportlaskarjääri jooksul kaks maailma-, seitse olümpia- ning 40 Eesti rekordit, tuli kaheksa korda Eesti tõstmise meistriks ning 1931. aastal ka Eesti Kreeka-Rooma maadluse meistriks.

• Arnold Luhaäär võitis hõbemedali 1928. aasta Amsterdami ja pronksi 1936. aasta Berliini olümpiamängudel. 1938. aastal Viinis peetud maailmameistrivõistlustel sai ta pronksmedali ning oli 1933. aastal Essenis Euroopa meistrivõistlustel teine.

Allikas: «Eesti Spordileht»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles