Repliik. Kõik on keemia

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Aotäht
Aivar Aotäht Foto: Elmo Riig / Sakala

Ilmselt on igaüks meist kuulnud, kuidas üks või teine tegelane nipsakalt, upsakalt või põlastavalt mõne toidu või joogi kohta tähendab: «Pähh, see on ju puhas keemia!» Vahel järgneb sellele monoloog, kuidas keemiat vältides tervislikult toituda. 

Minul tekib sellist ökohullu kuulates küsimus, milline oli tema õppeedukus kooli keemiatundides. Tunnistan, et mul oli see pigem kehvake, aga ometi tundub, et tean palju rohkem kui tema.

No võtame näiteks vee. Ka kõige äärmuslikum ökohull ei mõista hukka looduslikult puhast joogivett. Aga mis see on? Kõige tavalisem keemia: H2O! Vesi on vesinikoksiid ehk vesiniku ja hapniku ühend, vedelik, mis sisaldab 11,19 protsenti vesinikku ja 88,81 protsenti hapnikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles