Vaba mõte: Sa oled ...

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Suurmägi
Marko Suurmägi Foto: Marko Saarm / Sakala

Mõnikord, kui endal ühel või teisel teemal arvamust pole, on põnev, kummaline ja naljakas jälgida, kuidas väitlevad need, kel on vastandlikud seisukohad. Eks väitlusi ole muidugi igasuguseid, aga mulle on silma jäänud kaks meie ühiskonnas väga suurt vastasseisu tekitanud teemat: partnerlussuhete legaliseerimine eelmisel aastal ja pagulasteemade üle vaidlemine tänavu. Need ei ole enam väitlused. Need on võitlused kahe suure leeri vahel. Ja mõlemal juhul on võitlus kuidagi väga sarnane.

Ühel poolel kujundavad põhitooni inimesed, kes väljendavad oma mõtteid selgelt ja täpselt, umbes kolmesõnaliste lausete abil. Vastaspoolest rääkides on nende sõnavara üldjuhul ropp ja sellesse kuuluvad ka väljendid, mille eest mõnes Eestist enam arenenud riigis on kohtus inimesi süüdi mõistetud.

Teisel poolel jäävad eeskätt silma inimesed, kes suudavad oma mõtteid esitada hästi argumenteeritult. Aga selleks, et nood mõtted kohale jõuaksid, peab kuulaja või lugeja aega leidma. Et üldjuhul on need läbimõeldud ja kirjapandud, avaldavad neid hea meelega ajalehed. Sellel poolel olijad ei kasuta oma vastaste kohta kunagi roppusi, aga kui süüvida nende mõtte sisusse, võib see olla veel solvavam kui otsekoheselt lajatatud «Sa oled ... ja mine ... !».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles