Ümber järve jooksule eelneb koolide teatejooks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aastal osales koolidevahelisel ümber Viljandi järve peetud teatejooksul 13 võistkonda.
Möödunud aastal osales koolidevahelisel ümber Viljandi järve peetud teatejooksul 13 võistkonda. Foto: Marko Saarm / Sakala

Ümber Viljandi järve jooksuga seotud võistlused algavad sellelgi aastal juba aprilli viimase päeva õhtul, kui staadionil jooksevad lapsed ning teist korda peetakse ümber järve koolide teatevõistlust.

Koolidevaheline teatejooks oli ümber Viljandi järve jooksu programmis aastakümneid tagasi. Toona ei joostud küll ümber järve, vaid võisteldi järve linnapoolsel kaldal. Nüüdseks valminud Viljandi terviserada andis aga eelmisel aastal esimest korda võimaluse korraldada noortele jooks just nii, et kümneliikmeline võistkond viib teatepulga ümber järve.

«Mullu lootsime ehk pisut suuremat osavõttu, aga kokkuvõttes jäime rahule,» rääkis ümber Viljandi järve jooksu korraldava Viljandi spordikeskuse juhataja Mati Jürisson. Mullu startis võistlusele 13 võistkonda, tänavu loodetakse näha stardis 25 esindust.

Jooksu aitab korraldada Eesti koolispordi liit, mille peasekretäri Madis Pettai selgitusel pole Eestis just palju koolidevahelisi teatejookse. «Meil on üks teatejooksude päev, kui võisteldakse nii pendel- kui krossiteatejooksus, aga teist sellist võistlust, nagu Viljandis tuleb, meil ei ole,» lausus ta.

Koolispordi liit on 30. aprillil Viljandis peetava teatejooksu võtnud liikumisprogrammi «Looduse kilomeetrid» ning kõik Viljandis jooksvad noored võivad mais loota mõnele loosiauhinnale, mille koolispordi liit välja paneb.

Mullu jooksis ümber järve 13 võistkonda, neist viis esindust olid gümnaasiumiealised ning kaheksa põhikoolidest. Kõige rohkem ehk kolm võistkonda pani välja Viljandi gümnaasium.

Kooli kehalise kasvatuse õpetaja Kristiina Jürisson meenutas, et õpetajad ei pidanud noori jooksma meelitama. «Esimesena reageeris üks sõpruskond, kes ennast kirja pani. Seejärel tekkis juba teistel mõte, et tahaks ka proovida,» meenutas Jürisson, kes oma sõnul oli aidanud ainult vahetusi paika panna. Nimelt on teatejooks üles ehitatud niimoodi, et kordamööda viivad teatepulka edasi neiu või noormees ning distantside pikkus ja raskusaste on erinevad. Näiteks on jooksu teine vahetus küll kõige lühem, kuid selle kestel tuleb ainult mäest üles rühkida.

Kristiina Jürissoni sõnul oodati võistlust koolis põnevusega ning kaasa aitas seegi, et üks õpilane oli just teinud uurimustöö järvejooksu ajaloost ning avastanud seejuures, et koolidevahelised teatejooksud on selle võistluse programmi kuulunud ka aastakümneid tagasi.

Võistluse ajal õpilastega järve vastaskaldal olnud õpetaja meenutas, et jooks oli ülesehituselt väga põnev. «Jooksjad viidi oma teatealasse bussiga ja seal ei olnud neil aimu, kuidas nende esindajatel varasemates vahetustes on läinud,» meenutas Kristiina Jürisson. «Ühel hetkel ilmus jooksja nurga tagant ning kõik vahetusalas olijad pidid kogu aeg valvel olema.»

Koolinoorte teatejooks algab 30. aprillil kell 18. Samal ajal peetakse staadionil lastejookse. Mullu tegi võitja võistkond ringi ümber järve 46 minutiga, seega peaks võitja finišeerima sel ajal, kui lastejooksud on staadionil just lõppenud ning suur hulk inimesi teatejooksjatele staadionil veel kaasa elab.

Lastejooksud kõige pisematele algavad Viljandi staadionil 30. aprillil kell 17 ning esimene start on 1–3-aastastele mudilastele. Kuni 9-aastased lapsed jooksevad eri vanuseklassides 300 meetrit. 10–12-aastased läbivad 700 meetrit.

Ümber Viljandi järve jooks stardib tavapäraselt 1. mail kell 12 Viljandi staadionilt ning praeguseks on end kirja pannud juba 3000 osalejat.

Ümber Viljandi järve jooksu programmi 30. aprilli ajakava

Lastejooksude registreerimine Viljandi staadionil alates kell 16.

Stardid
Kell 17 1–3-aastased koos saatjaga 300 m
Kell 17.20 4-aastased 300 m
Kell 17.30 5-aastased 300 m
Kell 17.40 6-aastased 300 m
Kell 18 teatejooksu start
Kell 18 7-aastased 300 m
Kell 18.10 8-aastased 300 m
Kell 18.15 9-aastased 300 m
Kell 18.20 10-aastased 700 m
Kell 18.30 11-12-aastased 700 m
Kell 18.45 teatejooksu võitjate finiš
Kell 19.15 teatejooksu parimate autasustamine

Ümber Viljandi järve teatejooksu kohta saab täpsemat infot aadressil http://viljandijarvejooks.ee/teatejooks/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles