Vaba mõte: Kreenis hansakoge

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Väre
Hans Väre Foto: Marko Saarm / Sakala

Paar päeva tagasi jalutasin sõbraga läbi Raekoja pargi ja püüdsin kujutleda, kuidas see nelja kuu pärast kihab üle Euroopa rahvusvahelistele hansapäevadele kokku sõitnud inimestest. Mängitakse muusikat, vanaaegsetes rõivastes müüjad pakuvad kaupa ja õhus hõljub röstitud mandlite lõhn. Kui ainult vihma ei kallaks!

Ilma vastu ei saa vabaõhuürituse korraldajad midagi teha. Kahjuks pole vihma- ja mullust juunit arvestades ka lumevõimalus ainus, mis tänavuste hansapäevade juures muretsema paneb. On sümptomaatiline, et kõige põhjalikum seni üldsusele edastatud info ilmus sel teisipäeval ajakirjanike initsiatiivil Sakalas, mitte linnavalitsuse või hansapäevade kodulehel. Üsna ootamatu oli aga see, et samal päeval jõudis linnavalitsusse Hansa Liidu peakorterist saadetud kiri, mis ähvardas märksa rängema tormiga, kui suudaks tekitada äikesepilv. Lübecki linnapea Bernd Saxe avaldas läkituses muret, kas ettevalmistuste praegust tempot arvestades on üldse võimalik hansapäevi Viljandis vastuvõetavalt tähistada.

Möödunud sajandi lõpul, kui Viljandi 2015. aasta rahvusvahelised hansapäevad korraldada lubas, tundus see paljudele üle jõu käiva kohustusena. Nii vaesed olime tookord ja nii mastaapne näis kümneid tuhandeid inimesi kokku meelitav sündmus. «Aga pole viga,» lohutasime ennast,«aega plaani pidada ja rikkust koguda on veel küll.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles