Konstaabel läheb ajalukku, patrullid tulevad tänavale

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei.
Politsei. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Mõne nädala pärast korraldab politsei oma töö ümber ning Viljandimaale tähendab see seitset uut tänavatel patrullivat korravalvurit. Samal ajal kaob mitu piirkonnapolitseiniku ja juhi ametikohta.

«Kiire reageerimise võimekus ning patrullide hulk peab suurenema,» kinnitas praegu veel Tartus politseitööd tegev Künter Pedosk, kes uuest kuust asub Viljandimaa jaoskonda juhtima. Tema väiteid toetab teadmine, et praeguse 26 asemel hakkab maakonnas korda hoidma 33 patrullpolitseinikku.

Viljandimaa võidab

Lõuna prefekti Tarmo Kohvi sõnul ei tähenda kogu prefektuuri peale enam kui 30 juhi ametikoha kaotamine seal töötavatele inimestele koondamist.

«Nad hakkavad tegema välitööd,» sõnas Kohv, viidates patrullpolitseinike arvu suurendamisele.

Praegu Viljandi politseijaoskonda juhtiva, kuid oktoobrist Tartus ametisse asuva Alvar Pähkli sõnul on Viljandimaa 1. oktoobril tehtava muudatuse järel kindlasti võitja. Siit kaob küll kolm juhikohta, kuid politseinike üldarv tõuseb.

Lühidalt öeldes ootab ees muudatus, kus piirkonnapolitseinikke jääb tublisti vähemaks ning nad saavad teised tööülesanded. Samal ajal suureneb patrullide hulk ning ka menetlejaid tuleb juurde.

Kohv lisas, et patrullpolitseinike arvu kasv ei tähenda, et patrullide hulk on edaspidi igal ajal suurem kui praegu. «Kui on ikka hapukurk, siis pole mõtet kümmet patrulli korraga väljas pidada,» selgitas ta. «Samal ajal on perioode, näiteks palgapäevade ajal, kui on tõesti palju tööd.»

Suurimateks võitjateks saavad Viljandimaal tõenäoliselt Suure-Jaani ja Tarvastu piirkond, sest seal asuvad senised piirkonnapolitseinikud ametisse patrullijatena ning neid rakendatakse just kodupiirkonnas. «Patrulltundide arv nendes piirkondades kasvab kindlasti,» lubas prefektuuri korrakaitsebüroo juht Indrek Koemets.

Patrullijate töömahtu on politseil kavas suurendada, et eeskätt varguse ohvriks langenud inimeste asjaajamisi mugavamaks muuta.

«Minu üks lemmiknäide on maal elava tädi Maali koerakausi vargus,» alustas prefekt. «Praegu on nii, et sellisel juhul tuleb kõigepealt kohale patrull ja vaatab, et sündmus on toimunud. Mõne aja pärast tuleb menetleja, kes teeb sündmuskoha vaatluse, võtab jälgi ja pildistab, ning lõpuks peab tädi Maali tulema kannatanuna veel politseimajja ülekuulamisele.»

Edaspidi on töö korraldatud nii, et patrull teeb kõik esmased toimingud kohapeal ära, väikese varguse ohver ei pea enam politseimajja minema ning juhtum jõuab õige menetleja lauale. Menetlejate hulk suureneb Viljandimaal praegusega võrreldes kolme võrra.

Viis kohalikku politseinikku

Samal ajal väheneb piirkonnapolitseinike hulk. Aja jooksul on rahva seas konstaablitena tuntud piirkonnapolitseinikke järjest vähemaks jäänud. Kui veel mullu oli neid Viljandimaal 18, siis nüüd on 12 ja järele jääb vaid viis.

Ehkki ametinimetus jääb justkui samaks, muutub töö suurel määral. «Piirkonnapolitseinikut oleme ise nimetanud suursaadikuks politsei ja kogukonna vahel,» ütles Tarmo Kohv.

Kui seni on piirkonnapolitseinik pidanud pabereid täis töölaua taga juhtumeid menetlema ja ka piirkonnas patrullima, siis nüüd need kohustused kaovad. «Keegi ei keela tal vajaduse korral protokolli vormistada, kuid see pole enam tema kohustus,» täpsustas prefekt.

Indrek Koemetsa ütlemist mööda seisab ees väga suur muudatus ning 1. oktoobrist uudsele tööle asuvatest meestest ja naistest sõltub, kas piirkonnapolitseiniku ametikohal on Eestis üldse perspektiivi.  Koemets lisas, et kõik uues ametis tööle asuvad politseinikud on väga motiveeritud ja tahavad tõestada uudse ameti vajalikkust.

Seda, et üks politseinik enam kui 10 000 elaniku teenindamisega jänni jääks, politseijuhid ei karda. «Kogukonnaga  suhtlemine ja inimeste tundmaõppimine ongi nende töö. Kui aasta lõpuks vallavanem oma piirkonnapolitseinikku ei tunne, ei ole politseinik oma tööga hakkama saanud,» ütles Kohv.

JAOSKOND

Viljandi politseijaoskonna töötajate arv 1. oktoobrist.

• Politseijaoskonna juhte  1

• Patrullitalituse juhte    1

• Patrullpolitseinikke    32

• Arestimaja töötajaid    7

• Menetlusteenistuse juhte   1

• Menetlejaid    13

• Ennetus- ja menetlusteenistuse juhte   1

• Piirkonnapolitseinikke    5

• Noorsoopolitseinikke    2

• Relvalubadega tegelevaid ametnikke    2

• Kodakondsusametnikke    5

• Majajuhte    2

Allikas: politsei

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles