Eesti toit otsis Ärmal uusi suid

Presidendipaar võõrustas täna Ärma talus ligi sadat Eesti toidu edendajat, kelle seas oli nii väike- ja mahetootjaid kui kokkasid ja restoranipidajaid. Nad olid tulnud järjekorras neljandale Eesti toidu kokkutulekule.

Seekordseks päeva teemaks nimetas presidendiproua Evelin Ilves Põhjala köögi, sest Eesti sai kutse liituda Põhjala köögi manifestiga. Tema sõnul käsitleb manifest kohaliku hooajalise tooraine kasutamist. 

President Toomas Hendrik Ilves meenutas, et neli aastat tagasi sai Eesti toidu päev alguse sellest, et ta kuulis 24 tunni jooksul kahte kurtmist. Esimesel korral vestles ta restoranipidajaga, kes rääkis, et peab endale toorainet kaugelt ostma, sest Eestist ta seda ei leia. Veidi hiljem kohtus ta mahetalunikuga, kes kõneles, et peab oma toorainet müüma välismaale, sest Eestis seda keegi ei osta. 

«Siis me kutsusimegi siia kokad, mahetootjad ja väiketootjad kokku, et nad saaksid omavahel suhelda,» lausus president ja lisas, et esimesel korral oli rahvast küll palju vähem, aga juba siis oli kohtumine piisavalt edukas ning mitu kokka leidis endale väiketootjad, kelle toorainet kasutada. Samuti leidsid väiketootjad oma toodangule turustamiskohad. 

Ka seekord oli kohtumine edukas. Kokkutulekul juba neljandat korda osalenud Maitseelamuste Grupi loovjuht Joel Ostrat märkis, et tal on taskus vähemalt kolm visiitkaarti. «Olen siin paari inimesega tooteid maitsnud ja kokku leppinud, millal ta meile näidistega külla tuleb,» ütles ta. 

Tagasi üles