Juhtkiri: Nokk ja saba

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorsugu
Noorsugu Foto: Elmo Riig

Töötus on viimastel kuudel järjepidevalt vähenenud, kuid rahuloluks on veel vähe põhjust. Ainuüksi Viljandimaalt on töötukassa hingekirjas ligi 2400 inimest.

Niisiis on iga maakonda juurde tulnud töökoht endiselt kulda väärt. Eriti hinnas peaksid olema kõrgemat kvalifikatsiooni nõudvad ja seetõttu ka kopsakamat sissetulekut tõotavad töökohad, kuid kummalisel kombel on sinna sama raske inimesi leida kui buumi ajal head ehitajat palgata.

Selle ilmekas näide on pakiautomaate tootev Smartpost, kes tahab luua tehnoloogia ja tarkvara arendamiseks kümme töökohta juurde, kuid ei leia sobiva kvalifikatsiooniga inimesi. Nagu kurtis eilses «Sakalas» firma juhataja Arno Kütt, on tippspetsialiste Viljandis vähe ja Tallinnast või Tartust keegi siia kolida ei soovi.

Milles siis asi on? Esiteks on reaalteadused meil pikka aega põlu all olnud ja selle haridusega inimesi lihtsalt napib. Viljandimaa jaoks ehk isegi hullem häda on aga see, et mujale õppima läinud noored ei tule enam tagasi, sest suurtes linnades tundub elu huvitavam. Eile avaldatud Eesti inimvara raport toob esile isegi sellise ääremaid vaevava nähtuse nagu pruudipuudus. Nimelt on maal naistele tööd veel vähem kui meestele ja õrnema soo linna ränne seetõttu suurem.

Niisiis lahkuvad noored maakonnast, sest siin pole head tööd, meelelahutust ja eakaaslasi, Viljandimaa ettevõtjad ei saa luua magusaid töökohti, sest pole oskajaid inimesi, kes need täidaksid.

Ainus võimalus tõrvatud katuselt minema pääseda, on nokk ja saba korraga lahti tõmmata. Kuna riiklik regionaalpoliitika Eestis puudub, tuleb kohalikel ettevõtetel ja omavalitsustel selle ülesandega koos hakkama saada.

Kindlasti ei ole nii keerulises küsimuses lihtsat võlurohtu, kuid kasutades mitut abinõu korraga, on võimalik jõuda tulemusteni. Mõelda võiks näiteks stipendiumidele, millega kaasneb sobiva koha korral omavalitsuses töötamise kohustus, ja noorte spetsialistide eluasemeprogrammidele. Mõistagi nõuavad need raha, aga kui midagi ette ei võeta, jookseb Viljandimaa tühjaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles