Vaba mõte: Kuidas ma valesti mõtlesin

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Väre
Hans Väre Foto: Marko Saarm / Sakala

Veel kümmekond aastat tagasi oli üsna raske leida poliitikut, kes poleks kinnitanud vajadust võidelda rahvaarvu vähenemisega – olgu siis Eesti või omavalitsuse tasemel. Viimasel ajal kuuleb aga üha enam nii valla- ja linna- kui riigijuhtidelt, et väljaränne on paratamatus, millega tuleb leppida.

Peamine argument näib olevat, et kedagi ei saa vägisi kinni hoida. Ka president Toomas Hendrik Ilvese sõnavõttudest on see läbi käinud. Aga midagi niisugust pole keegi ju soovitanudki.

Loomulikult ei hakka vallavanemad elanikelt ID-kaarte kokku korjama, nagu mõne Vene kolka kolhoosiesimees nõukogude ajal inimeste passid enda kätte võttis, hoidmaks neid Moskvasse parema elu peale minemast. Ent sage deklareerimine, et me inimesi väevõimuga paigal hoida ei saa, mõjub valge plaguna, millel kirjas: «Oleme loobunud teie pärast võitlemast.» Selle asemel tuleks mõelda kuldsetele käeraudadele ehk sellele, mis paneks inimest ise tahtma siia jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles