Kaja Kallas: valimistel anti Reformierakonnale tugev signaal

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogulase ja Reformierakonna aseesimehe Kaja Kallase arvates andsid äsjased valimised sellele parteile mitu mõtlemapanevat märguannet, millest tuleb teha järeldused.

See, et Reformierakonnal läks nendel valimistel Tallinnas halvasti, ei ole ehk märkimist väärt, sest seal kõrbesid kõik peale Keskerakonna. Küll aga ei saa mööda vaadata sellest, et peaministri partei kaotas kogu riigis märkimisväärselt positsioone. Nüüd on konkreetsed arvud, mis kinnitavad, et Reformierakond on paljude silmis tõsiseltvõetavuse kaotanud. Kaja Kallas, kas partei juhid on mõistnud, et olukord on tõsine ja midagi tuleb ette võtta?

Valimised andsid meile tõepoolest mitu õppetundi. Saime valijatelt tugevaid signaale, aga nende lahtimõtestamine ja järelduste tegemine seisavad alles ees. Praeguseks on olnud ainult üks juhatuse koosolek, kus neid teemasid on käsitletud. Teeme seda kindlasti ka järgmistel nõupidamistel. Peame panema eri nägemused lauale ning püüdma täpselt aru saada, mis ikkagi on toimunud.

Miks Andrus Ansip räägib, et süüdi on hoopis ajakirjandus ja valimisliidud? Justkui Villu Reiljan oleks poliitikasse naasnud: ikka on kusagil struktuurides kallutatud jõud, erakond ise pole midagi valesti teinud.

Kordan veel: neid sõnumeid, mida valimised meile andsid, on rohkem kui üks ja kindlasti pole õige ajada kõike ajakirjanduse või kelle iganes süüks.

Ma ei esinda oma jutuga kogu Reformierakonna juhatust. Aga olles nii enne kui pärast valimisi suhelnud väga paljude inimestega, on mul tekkinud tunne, et napp empaatiavõime on tõepoolest peamine, mida meile ette heidetakse. Öeldakse, et me ei tea, kuidas inimesed tegelikult elavad ja millistest probleemidest nad oma köögilaua taga räägivad.

Peame nende teemadega tegelema, mitte külmalt ütlema, et tegelikult pole need mingid õiged probleemid. Üleolevast suhtumisest tuleb lahti saada. Kui inimesed millestki pidevalt räägivad, ei saa poliitikud seda alahinnata.

Siin peitub jällegi oht virutada pendel teise äärmusesse ja muutuda populistiks.

See, et suhtume tõsiselt sellesse, millest inimesed õhtuti räägivad, ei tähenda, et peaksime hakkama tingimata ellu viima täpselt neid lahendusi, mida nad vaimusilmas ette näevad. Kui rahva seas levib arvamus, et arstide Soome tööle asumist tuleks piirata nende väljarände keelamisega, siis ei tähenda see, et poliitikud peaksid sellega kaasa minema. Nii radikaalsed ideed ei ole tänapäeval loomulikult mõeldavad. Aga arutelu tuleb ikkagi algatada ning lõpuks lahenduseni jõudes sirge seljaga põhjendada, miks meie arvates on nii õige.

Rääkides Reformierakonna tulevikust on viimasel ajal hakatud küsima, kas teie isa Siim Kallas võiks pärast Euroopa Komisjonist naasmist oma parteis taas ohjad haarata. Kas olete sellest võimalusest temaga rääkinud?

Loomulikult oleme, aga tema plaanid pole esialgu veel selged.

Peaaegu kogu see aeg, mil teie olete reformierakondlasena pildil olnud, on parteile olnud erakordselt keeruline: üks skandaal on teist taga ajanud. Kas see on teid pannud kahetsema, et üldse isa loodud erakonnas karjääri tegema hakkasite? Ehk oleks olnud targem hoopis mõne teise kasuks otsustada.

Ma ju ei valinud erakonda selle järgi, kus oleks hõlpsam ennast realiseerida, vaid selle järgi, milline on minu maailmavaade. Asjasse puhtpragmaatiliselt suhtudes ja tõenäosusteooriat aluseks võttes, oleksin loomulikult pidanud Reformierakonnast eemale hoidma, sest sellel erakonnal oli pikalt hästi hästi läinud ja võimalus languseks oli juba ette kõige suurem.

Sinusoidne üles-alla kõikumine on loomulik igal pool, olgu siis jutt loodusest, poliitikast või ärist. Ka ettevõtete arengujooni vaadates võime näha, kuidas need sageli pärast sündi kiiresti ülespoole minema hakkavad, siis mõnda aega ühel tasemel püsivad ning siis jõnksu allapoole teevad. Selleks, et minna uuele tõusule, tuleb teha mingi muudatus, olgu selleks siis uue juhi valimine või midagi muud.

Kas see tähendab, et Reformierakonna Tõnismäe kontoris ongi lepitud teadmisega, et praegu on loomulik languse aeg, mis läheb mingi aja pärast iseenesest mööda?

Ei, kindlasti mitte. Erakonna aseesimehena kinnitan, et suudame järeldusi teha, õppida ja oma nägu kaotamata muutuda nii, et Reformierakond järgmised valimised taas võidab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles