Töötud naised tahavad luua toidupanga

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna, Pärnu ja Tartu eeskujul võib puudust kannatavate inimeste heaks ka Viljandis tegevust alustada toidupank.


Viljandi linnavalitsuse sotsiaalameti juhataja Helmen Kütt ütles, et siin on ettevõtmisest huvitatud mittetulundusühingusse Teeme koondunud töötud.



«Nad on väga hakkajad naised,» tunnustas Kütt. «Toidupanka on Viljandisse tarvis. Leppisime kokku, et järgmisel nädalal sõidame Tartusse vaatama, kuidas sama asi seal käima pannakse.»



Sotsiaalameti juhataja sõnul on seejärel plaanis ühendust võtta Viljandis tegutsevate kauplusekettidega, kes oleksid nõus toidupanka toetama.



«Tartu linnavalitsus leidis võimalusi toidupanka ka rahaga aidata, kuid Viljandil oleks see praegu keeruline,» nentis Helmen Kütt. «Küll aga ootab sotsiaalministeerium 19. aprillini taotlusi, mille põhjal saab eurofondist toetust vaesuse vastu võitlemise projektide heaks. Ehk õnnestub sealt stardiabi hankida.»



Tulevase toidupanga eestvedajad ei hakka Küti andmeil küll tasu saama, kuid võib-olla õnnestub neist mõnel endale tänu projektis osalema hakkavatele kauplustele palgaline amet leida.



«Teeme liikmed vaatasid toidupanga ideed laiemaltki, et tulevikus saaks infovahetusega aidata pakkuda kasutatud rõivaid ja mööblit,» lisas sotsiaalameti juhataja.



Tartu linnavalitsus otsustas märtsi keskel, et üürib seal toidupanka asutavale mittetulundusühingule ruumid, ja andis majandamiskuludeks reservfondist 33 534 krooni.



Tartu linnavalitsuse teatel on toidupank Euroopa Liidus ja Ameerika Ühendriikides toimiv toidukaupade ja hügieenivahendite jagamise süsteem. Selle idee seisneb hulgifirmadest ja kauplusekettidest realiseerimistähtajale läheneva kauba kogumises, komplekteerimises ning puudust kannatavatele inimestele jagamises.



Tartus toidupanga loonud mittetulundusühingu Iseseisev Elu juhataja Maire Koppel nentis, et kindlasti on ka Viljandisse toidupanka vaja.



«Et toidupanga tegevus on vabatahtlik, on väga oluline, et leiduks keegi, kes võtaks selle idee oma õlgadele,» lausus ta. «Meie ei jõuaks ka parima tahtmise juures praegu Viljandis toidupanka asutada — pole lihtsalt ressurssi. Küll aga saame olla abiks nõuga ja ühiselt korraldada jagatava kauba hankimist.»



Koppel lisas, et toidupanga tegijad on sillaks kauba andjate ja toidupakki vajavate inimeste vahel, saades ise rõõmu ühistegevusest ja abiandmisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles