Külma aja haiguste hooaeg tüürib lõpule

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: «Sakala»

Ehkki veebruariks ennustati uut gripipuhangut, läks teisiti ning aastavahetusest alates on külma aja haiguste arv vähenenud.


Viljandi perearst Riina Tamm nentis, et ülemiste hingamisteede viirusnakkuste juhtumeid tuleb aina vähem ette ning õnneks jäi ära veebruariks prognoositud teine haiguslaine.



«Ei oska öelda, mis on selle põhjus,» lausus ta. «Ma ei usu, et inimesed oleksid märksa ettevaatlikumad. Gripp käibki lainetena.»



Abja-Paluoja perearst Helgi Rattas tunnistas samuti, et kõnealuste haiguste hooaeg tüürib lõpu poole.



«Praegu on täiesti tavaline kevadine seis,» hindas ta. «Ma arvan, et suurema puhangu hoidis ära külm talv, sest külm hävitab viiruse. Pakasega liikusid inimesed vähem ringi. Kindlasti oli oluline haigestumise ennetamiseks tehtud teavitustöö.»



Terviseameti andmeil registreeriti Viljandimaal ülemiste hingamisteede viirusnakkusi kõige rohkem novembris — 1829. Detsembris oli arv juba 541 võrra väiksem.



Küll aga sagenes jõulukuul grippi nakatumine. Novembriga võrreldes haigestus siis 107 inimest rohkem ning juhtude arv jõudis 242-ni, et seejärel uue aasta esimesel kuul ligi neli korda kahaneda.



Jaanuaris jäi ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse isegi vähem inimesi kui eelmise aasta septembris ja veebruar ületas selle poolest vaid veidi mulluse mai taseme.



Märtsis on terviseametil andmed kahe esimese nädala kohta: 242 ülemiste hingamisteede viirusnakkust ja üks gripihaige. Kui see summa liita ja kuu teist poolt arvestades arv tinglikult kahega korrutada, jääks summa alla veebruari statistikale.



Tervisekaitseameti avalike suhete juht Iiris Saluri ütles, et uue gripi haigeid on alates selle tõve esimesest leiust läinud aasta mais olnud 882, neist Viljandimaal 21. Gripistatistikas on tema sõnul arvesse võetud kõik diagnoositud gripijuhtumid, sealhulgas ka uue gripi haiged.



Elu jätnud inimestel tuvastati uus gripp 21 korral, sealhulgas suri kolm last vanuses 3, 12 ja 14 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles