Mulgid harjutavad esimeseks suurpeoks

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Juunikuu esimesel laupäeval Karksis peetavale esimesele Mulgi laulu- ja tantsupeole oodatakse tuhandet osavõtjat ning vähemalt sama palju pealtvaatajaid.


Peole tahavad tulla peaaegu kõik Mulgimaal tegutsevad koorid ja tantsurühmad ning juba on osalemiseks registreerunud tublisti üle 800 esineja. Kava on teada ning nii tantsijad kui lauljad saavad üsna pea harjutama hakata.



Lisaks sellele, et pidu on esimene omasugune, võib 5. juunit juba ette pidada kõige rahvarohkemaks mulkide kokkutulekuks läbi aegade.



«Nii see tõepoolest on,» kinnitas Mulgi kultuuri instituudi juhatuse esimees Kristel Habakukk. «Peagi hakkame üle riigi reklaami tegema ning kutsed saadame laiali kõigile maailma Mulgi organisatsioonidele, kellega oleme kontaktis olnud.»



Ka peo lavastaja Alli Laan­de kinnitas, et varem pole tõesti nii palju mulke ühte kohta kokku tulnud.



«See on ajalooline pidu ja nii tore on selle juures olla!» rõõmustas Laande.


Kristel Habakukk on veendunud, et suurüritused liidavad inimesi ning aitavad kaasa kogukonnatunde tekkimisele.



«Ega mulgikeelset laulu just iga päev kuule,» nentis Habakukk. «Tantsud ei saa küll mulgikeelsed olla, aga neil on samuti omad kindlad sõnumid. Näiteks on Anu Tauli palale «Üits paigake» tehtud suurepärane ja imeilus tants.»



Lauljad ja tantsijad kogunevad 5. juuni õhtul kella kuueks Karksi kultuurikeskuse juurde, et minna rongkäigus lossivaremetesse, kus algab suur kontsert.



«Meie eesmärk pole näidata kõrgeimat kunsti, vaid me tahame teha ühe lustimise peo!» rääkis Alli Laande. «Seda silmas pidades on valitud ka repertuaar. Kõik tantsud on lihtsalt omandatavad ja mingit ülevaatust enne ei tule.»



Tuhatkond inimest on suur rahvahulk ning juba on tööd alustanud tehniline meeskond, kellel tuleb lahendada autode parkimise ja inimeste liikumise küsimus.



«Väga palju hakkab kaasa lööma vabatahtlikke — ega kõike saa rahas mõõta,» lausus Kristel Habakukk.



Korraldajad loodavad, et esimene pidu on pikema traditsiooni algus. Tõenäoliselt hakatakse Mulgi pidu pidama paariaastase intervalliga.



«Tegemist on liikuva peoga: järgmine peetakse kas Tarvastus või Helme pool, eks see selgu,» selgitas Habakukk. «Kunagi tahame seda suurt rahvapidu pidada aga Sooglemäel, kuhu kerkib Mulgimaa külastuskeskus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles