Abja mõis ärkab peatselt uuele elule

Tea Raidsalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abja mõisavalitseja Veiki Kolk tõdeb, et kompleksis on vaja väga palju tööd teha. Park hakkab juba enam-vähem ilmet võtma ning peahoonetagune org on võsast puhastatud.
Abja mõisavalitseja Veiki Kolk tõdeb, et kompleksis on vaja väga palju tööd teha. Park hakkab juba enam-vähem ilmet võtma ning peahoonetagune org on võsast puhastatud. Foto: Elmo Riig

Omanikud on alustanud Abja mõisa korrastamist, et kujundada sellest turiste tõmbav luksuslik majutuskoht.

Abja mõisa koos 7,59 hektari suuruse kinnistuga ostis eelmisel sügisel oksjonilt 3,3 miljoni krooni eest perekond Kolk ning seda arendab ja juhib osaühing Abja Mõis, mille eesotsas on Veiki Kolk.

Mõis jättis uutele omanikele tugeva mulje. Suur pluss oli see, et hooned olid paljude teiste mõisatega võrreldes enam-vähem heas korras, ning huvi äratas liigirikas iidne park.

«Siin on näha, et kõik on loodud kindla plaani alusel,» lausus Veiki Kolk ja juhtis tähelepanu väikesele puudest moodustuvale ringile peahoone ees pargi keskel.

Selleks, et mõisas midagi ette võtta, tuleb kõigepealt ümbrus korrastada ja läbi uurida.

«Praegu tegeleme aluspinna loomisega, siis saame edasi minna,» kõneles Kolk. Koostamisel on äriplaan ja peagi valmivad tasuvusuuringud.

«Eks see ole selge, et rikkaks mõisavalitsemisega ei saa. Meie eesmärk on panna mõis end ära majandama,» tõdes ta.

Töödeks plaanivad omanikud taotleda raha mitmest Euroopa Liidu fondist. Selleks, et taastada kogu kompleks hiilgeaegade tasemel, võib Kolgi hinnangut mööda kuluda umbes 150 miljonit krooni.

Park korda

Pargi korrastamist alustati kevadel, et tekiks ettekujutus, mis seal täpselt kasvab. Alles suurpuhastuse järel saab hakata pidama maastiku kujundamise plaane.

Pargis on abiks viis töölist. Tööjõu leidmisega pole Veiki Kolgi sõnul raskusi tekkinud. «Mõnes mõttes oleme teinud vallale teene, sest oleme siia tagasi toonud inimesed, kes varem töötasid kas Soomes, naabermaakondades või Viljandis,» lausus ta.

«Lootsime sel aastal alustada ka peahoone fassaadi kujundamist, kuid paberimajandust on nii palju, et see töö lükkus siiski edasi,» nentis mõisavalitseja.

Väärtuslikud leiud

Sondeerimistööd, mida teeb peahoones osaühing Vana Tallinn, on päevavalgele toonud üsna palju huvitavaid ajaloolisi leide. Saali laest on leitud mitmesuguseid värvilisi maalinguid, motiive ja ornamente.

Muinsuskaitse järelevalveosakonna Viljandimaa vaneminspektori Anne Kivi sõnul väärib Abja mõis tähelepanu tervikliku ansamblina. Erilise väärtusega objektidena tõi ta välja algupärasel kujul säilinud aida, munakivisillutisega tee ja mõisasse viiva pika allee.

Mõisa omanike tegevusega on inspektor väga rahul. «Veiki Kolk ajab asju õigesti, rahulikult ja järjepidevalt, alustades uuringute ja korrastustöödega, et välja selgitada, mida on vaja säilitada ning mida uuendada,» kiitis inspektor.

Tulevikuplaanidest rääkides rõhutas Veiki Kolk seda, et peamine eesmärk on arendada turismi. «Kõigepealt korrastame aidahoone, kuhu ehitame majutuseks sobivad toad ja seminariruumid. See on kõige kiiremini ja odavamalt saavutatav,» ütles ta.

Luksuslik majutus

Järgmine etapp on korda teha peahoone. Sinna on plaanis rajada residents, kus saaks nautida luksuslikku majutust.

Kõige kaugem plaan, mis ulatub kümne aasta taha, on seotud kibuvitsakasvatusega. «Kibuvitsamarjadest saaks mitmesuguseid tooteid, mida saab pakkuda klientidele tervistavateks protseduurideks,» selgitas Kolk.

Omanikud on tulnud mõttele, et iga klient võiks mõisa maale kasvama panna oma põõsa. «Oleks ju uhke, kui inimene saaks Manhattanilt oma 73. korrusel asuvast kontorist interneti vahendusel vaadata, kuidas tema põõsa kibuvitsamarjad punetavad, ning siis mõelda, et oleks õige aeg sõita Abja mõisasse ja oma marjad siinset loodust nautides ära korjata,» muheles Kolk.

Ettevõtte klientide sihtgrupina näevad omanikud peamiselt Aasia ja Ameerika turiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles