Eestlased joonistavad Kanadas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai Reet Vomm-Järve, «Kevad B. C-s» (2004, akrüül, töö kuulub Lori Chizewski kollektsiooni).
Mai Reet Vomm-Järve, «Kevad B. C-s» (2004, akrüül, töö kuulub Lori Chizewski kollektsiooni). Foto: Reproduktsioonid inglise- ja eestikeelsest albumist «50th Anniversary 1956—2005, Art Album»

Torontos asuv Eesti Kunstnike Koondis tähistas oma 50 aasta juubelit paksu kunstialbumi avaldamisega.

«15. mail 1956 sai kokku 13 eestlast, kunstnikke ja kunstihuvilisi, ning nad asutasid eesotsas professor Woldemar Pätsiga Eesti Kunsti Klubi Torontos,» kirjutab Eesti Kunstnike Koondise president Mai Reet Vomm-Järve (pildil) kunstialbumi sissejuhatuses.

Professori kõrval kuulusid koondise asutajaliikmete hulka Benita Vomm, Alice Kurs, Hilda Mikkelsaar, Ervin Milvek, Egon Vellesoo, Elmar Koppel, Abel Lee, Udo Leppik, Ants Erik Vomm, Lia Lepik, Lembit Ränd ja Joann Saarniit. Organisatsiooni on juhtinud Abel Lee, Benita Vomm ja Eric Pehap. 1991. aastast on president Mai Reet Vomm-Järve.

Juubelialbumisse on mahtunud 117 eesti soost kunstniku elulugu ja mõned näited nende loomingust, eriti just viimasel ajal valminud piltidest.

Üllatab see, kui sageli algab looja elulugu sõnadega «Sündinud Torontos». Ehk nagu kirjutab president Vomm-Järve: «Koondisse kuulub teise ja kolmanda põlvkonna kunstnikke.» Sealjuures ta näeb juba ka neljandat põlvkonda.

Mai Vomm-Järve ise kuulub oma ema Benita järel ja oma venna Ants Erik Vommi kõrval kunstnike teise ning tema poeg Jaak Järve kolmandasse põlvkonda. (Mai Vomm-Järve isa, skulptor August Vomm jäi perekonnast üksipäini maha Eestisse.) Kunstnikuna jätkavad ka Elmar ja Hele Gelzinsi tütar Elva Palo ja tütrepoeg Randel Palo.

Kahe generatsiooni kunstnikud on Alfred Karu, kes oli sündinud Kärstnas ja koolis käinud Viljandis, ja tema tütar Marjut Karu-Nousiainen ning Viljandis sündinud ja Pallase koolis õppinud Hilda Mikkelsaar ja tema tütar Ruth Tulving. Kahe kunstnike põlvkonna rivi on palju pikem.

Üllatavalt palju on ka neid, kes on sündinud Viljandimaal: Hilda Mikkelsaar (1906—1969), Eric Pehap (1912—1981, sünninimi Erich), Helmi Herman (1916—1994), Felix Kalle (1922—2000) ja Hilda Truupere (sündinud Kauber). See loetelu pole täielik.

Kunstialbumi koostamise komiteesse kuulusid Mai Vomm-Järve, Jaak Järve, Peeter Kaups, Peeter Mällo ning Olja ja Michael Müller.

Raamat on trükitud Winnipegis. Väljaandele on kirjutanud pühenduse Kanada president ja peaminister ning isegi Eesti president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles