Trepimägi teeb tänava nägu

Aivar Aotäht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1966. aastast Trepimägi 6 majas elanud Maie Tsäro ütleb, et nimetusest olulisem on Trepimäe väärtuslik asukoht.
1966. aastast Trepimägi 6 majas elanud Maie Tsäro ütleb, et nimetusest olulisem on Trepimäe väärtuslik asukoht. Foto: Peeter Kümmel

Mööda asfalteeritud tänavat sõidab auto. Kõik näevad seda. Aga tegelikult pole see päris nii. On auto ja asfalt, kuid tänav justkui ei ole tänav.

Viljandi Trepimägi on ainulaadne objekt. Kuigi täiesti tänava nägu, teab linnavalitsus, et tegu ei ole siiski tänavaga. Väidetavalt on Trepimägi lihtsalt Trepimägi. Mägi, mis tavalistele tänava reeglitele ei allu.

Endine Viljandi vanalinnaarhitekt Ülo Stöör, kes on kolmkümmend aastat Trepimäel elanud, teeb sellise väite peale suured silmad.

«See on umbluujutt, et see tänav pole!» lajatab ta. «Ma ju ise elan seal.»

Võta nii või võta naa

Linnainsener Tarmo Männik vaatab dokumentidest järele, et Ülo Stööril peaks isegi õigus olema.

«Trepimägi on ikka tänav jah, ta on tänavate nimekirjas täiesti olemas,» ütleb Männik. «Maakorraldajad teavad täpsemalt öelda.»

Arhitektuuri- ja maakorraldusameti juhataja Andres Makku aga võtab teise seisukoha. «Trepimäe nimetus ei ole tänav,» väidab ta. «See on lihtsalt Trepimägi.»

Makku tunnistab, et Trepimäe aadressil asub päris mitu elumaja. Tavaliselt on elumajad ja teised hooned nimetatud selle tänava järgi, millel need asuvad.

«Tjah...» süüvib Makku mõttesse. «Samas justkui ikka on tänav. Nii et nii ja naa.»

Ta ei oska põhjendada, miks volikogu, kes omal ajal tänavanimed kehtestas, jättis Trepimäe ametlikult tänavate seast välja.

Pikkus 85 meetrit

Tänavu kevadel ja suvel mõõdistasid ja kaardistasid Viljandi tänavaid aktsiaseltsi EO Map Lõuna spetsialistid. Firma projektijuht Airet Kolk kinnitas, et registrisse kuulub ka Trepimäe tänav.

«See on 85 meetrit pikk asfalteeritud tänav, algab Linnu tänava ristmikul ja lõpeb Oru tänava ristmikul,» teab Kolk. «Edasi tulevad trepid. Koos linnavalitsuse esindajaga otsustasime, et sealt edasi me ei mõõda.»

Kes see linnavalitsuse esindaja oli, Kolk täpselt enam ei mäleta. Kuid see polegi tähtis, sest ametlikult lõpeb Trepimäe tänav enne treppe ära.

Trepimäe tänaval elav Ülo Stöör pole sellega nõus. «Tänav kulgeb alla Ranna puiesteeni välja,» teab ta.

Stööri sõnu kinnitab asjaolu see, et Trepimäe aadressidega majad asuvad just trepptee kõrval.

Varsti võib tema väide ametliku kinnituse saada. Airet Kolk rõhutab, et tänavateregister pole piibellik tõde, vaid seda saab alati täiendada.

«Kui näiteks leitakse, et treppide osa tuleb tänava sisse mõõta, teeme selle töö ära,» kinnitas Kolk.

Kas jalgtänav või ajalugu?

Linnainsener Tarmo Männik uurib EO Map Lõuna mõõtmistulemusi ja leiab, et seal on Trepimägi kirjas kui jalgtänav.

«Huvitav,» tunnistab ta. «Miks jalgtänav? Alguses on ju täiesti korralik asfalteeritud sõidutee.»

Ametlikult sellist terminit kui «jalgtänav» Viljandi tänavate registris polegi. Männik ütleb, et selle mõiste kirjutas andmebaasi EO Map Lõuna, kes ilmselt oskab asja selgitada.

Selle projektijuht Airet Kolk aga kinnitab, et firma sellist mõistet ei lisanud.

Olgu kuidas on, aga nagu ütleb arhitektuuri- ja maakorraldusameti peaspetsialist Urmas Parre, ei peagi ju alati laiendit «tänav» kasutama. Ta lisab, et Trepimäe asfalteeritud lõik on olemuselt tõesti tänav, edasi tuleb aga haljasala, millel kulgeb kõnnitee.

Märkusele, et lähedal asuv Roosi tänav hõlmab lausa kitsukese jalgraja, vastab Parre, et Roosi tänav on algusest lõpuni ajalooline koridor, üks tervik.

«See, et Trepimägi on lihtsalt Trepimägi, on samuti ajalooliselt välja kujunenud,» nendib ta. «Tänav või mitte — kuidas kellelegi meeldib. Mida üldse nimetada tänavaks?»

Ligi nelikümmend aastat Trepimägi 6 majas elanud Maie Tsäro tunnistab, et tema on kodukohta alati Trepimäeks, mitte Trepimäe tänavaks nimetanud.

«Kui järele mõelda, eks ta olegi rohkem allee või selline pargi moodi tänav,» lausub ta.

Küsimusele, kas oma kodutänava puudumine nukraks ei tee, vastab Tsäro: «See ei ole oluline. Koht ise on oluline. Ja see mulle meeldib — ilus looduslik olemine.»

Linnavalitsuse arhitektuuri- ja maakorraldusameti peaspetsialist Urmas Parre lisab, et Trepimäe elanikud peaksid oma elukoha üle uhked olema. «Nad on klass omaette. Nad elavad Trepimäel.»

Poolt

Ülo Stöör,
Trepimäe tänava elanik

See on umbluujutt, et see tänav pole! Ma ju ise elan seal.

Vastu

Andres Makku,
arhitektuuri- ja maakorraldusameti juhataja

Trepimäe nimetus ei ole tänav. See on lihtsalt Trepimägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles