Juhtkiri: Vähemalt vähemus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip
Peaminister Andrus Ansip Foto: Postimees/Scanpix

Erakondade tippude tasemel üsna libedalt läinud Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ning Rahvaliidu koalitsioonikõnelused said kiire surmahoobi, kui IRL-i volikogu esmaspäeval teatas, et ei pea vajalikuks Rahvaliitu võimuliitu kaasata.


Oma roll oli seejuures ka rohelistel, kes veidi varem olid teatanud, et on valmis toetama vähemusvalitsuse otsuseid eelarve tasakaalustamiseks, kui sellele eelnevad konsultatsioonid. Teisisõnu said võimu­liidu põhijõud selge signaali, et kõige pakilisemates küsimustes on lootust toime tulla ka kolmanda partnerita.



Eile andiski reformierakondlasest peaminister Andrus Ansip mõista, et vähemalt esialgu kolmandat osalist otsima ei hakata ning sotsiaaldemokraatidest vabaks jäänud ministrikohtadele pannakse juba täna uued inimesed. Muu hulgas avaldas valitsusjuht arvamust, et rahandusministri koht peaks jääma tema erakonnale.



Seega on loogiline, et IRL saab siseministri portfelli, mida võidakse taas pakkuda Viljandi linnavolikogu esimehele, Viiratsi vallavalitsuse liikmele ja kutsekeskkooli direktorile Tarmo Loodusele. «Sakala» ennustab, et Loodus ei võta seda pakkumist vastu, sest hindab praegust positsiooni kõrgemalt.



Milline võiks olla vähemusvalitsuse edasine käekäik? Isegi kui Reformierakond ja IRL suudavad eelarvekärped ja töölepinguseaduse muudatused riigikogust edukalt läbi lasta, on vähemusvalitsus praegusel keerulisel ajal ikkagi nigel variant. Juba ette võib olla kindel, et opositsiooniparteid ei kiirusta toetama ebapopulaarseid otsuseid, mis mingil moel võiksid nende mainet kohalike valimiste eel kahjustada. See aga tähendab pidevaid läbirääkimisi ja muudatusi.



Ei paista ainsatki märki, mis lubaks loota, et pärast praegu käsil olevaid kärpeid läheks eelarve muutmine hõlpsamaks. Ka siis, kui peale jäävad optimistlikud prognoosid ja majandus suve lõpul stabiliseerub, seisab valitsusel ees raske aeg ning kellegi peost söömine tekitab vaid uusi pingeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles