Aastavahetuse ilutulestik kolib kaubakeskuste vahele tagasi

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaheaastase pausi järel on Viljandis aastavahetuse ilutulestikku taas mõtet vaatama minna Centrumi ja bussijaama vahelisse parklasse.
Kaheaastase pausi järel on Viljandis aastavahetuse ilutulestikku taas mõtet vaatama minna Centrumi ja bussijaama vahelisse parklasse. Foto: Elmo Riig / Arvet mägi («virumaa teataja»)

Viljandlased näevad aastavahetusel hinna poolest vähemalt kaks korda võimsamat ilutulestikku kui tartlased ning see lennutatakse õhku Centrumi kuuse juures.

Et viljandlased võimalikult uhket vaatemängu näeksid, on 25 ettevõtte esindajad pannud kokku 3200 eurot. Sellele lisandub 1000 eurot linna toetust ning oma osa on lubanud anda ka ilutulestikufirma Arnika, kes raketid taeva alla laseb.

Arnika juhataja Eduard Tani ei osanud eile öelda, kui suur on firma enda panus, sest ta hakkab paberil ilutulestiku kava kokku seadma alles saabuvate pühade ajal. Tani lubas, et ilutulestik kestab 7-8 minutit, on intensiivne ja mitmel kõrgusel. Võrreldes paljude teiste Eesti maakonnakeskustega tuleb Viljandis saluut mitmes mõttes võimsam. Näiteks maksumuselt ületab see Tartu oma vähemalt kaks korda.

Tartu linnavalitsus teatas mõni päev tagasi, et sealne ilutulestik maksab 1900 eurot. Selline summa on Tani sõnul Eesti linnade keskmine tase. Arnika korraldab peale Viljandi aastavahetuse ilutule veel Narvas, Valgas, Raplas, Põlvas, Paides ja Haapsalus ning seal jääb maksumus 1500 ja 2500 euro vahele.

Arnika tahab end tõestada

Eduard Tani sõnul ei ole ilutulestikke võimalik võrrelda muud moodi kui ainult saadava emotsiooni järgi. Tartlased kuulutasid, et nende ilutulestik koosneb 5992 lasust, kuid see ei näitavat Tani väitel midagi. «See on sama kui hinnata muusikateost nootide arvu järgi,» tõi ta võrdluseks.

Ka ilutulestiku pikkus ei olevat mingi näitaja — loevad hoopis intensiivsus ja vaataja saadav emotsioon.

Viljandi ilutulestiku efektid paneb kokku Tani ise ning ta lubab aastavahetusel Centrumi kuuse alla tulevatele linlastele, et vaatemäng on parim, mida etteantud materjal võimaldab. «Viljandi on meie firma kodulinn,» põhjendas ta.

Lisaks tunneb Arnika, et tal on vaja end tõestada järve

ääres korraldatud ilutulestiku esitluse pärast. «Ma saan aru, et osa inimesi oli selle ürituse pärast frustreeritud, ehkki seal tutvustasime poes müüdavaid tooteid ega plaaninudki teha ilutulestikku,» selgitas Tani. «Nüüd saame ja tahame näidata, mida suudame.»

Viimased kaks aastat lasti Viljandis aastavahetuse ilutulestikku Vabaduse platsi kuuse juures. Nüüd kolitakse tagasi Centrumi ja bussijaama vahelisse parklasse ning raketid lennutatakse taevasse endise bussipargi territooriumilt.

Abilinnapea Rein Triisa põhjendas kolimist sellega, et Vabaduse platsil oldi kaks aastat pärimusmuusika aidas korraldatud suure aastavahetuspeo pärast. Et tänavu pidu ei ole, naastakse Centrumi juurde.

Jõulupuu alla jääb prügimägi

Aastavahetuse ilutulestik toob kuuse juurde kokku tuhandeid viljandlasi, kes peomeeleolus pillavad maha tonnide viisi prahti. Triisa sõnul ei jäta linnavalitsus koristuskulusid tänavu täiel määral Centrumit haldava firma kanda, vaid annab poole platsi puhastamiseks kuluvast rahast.

«See on ikkagi linna ja linnarahva üritus, mitte ühe firma pidu,» selgitas ta.

Kuusealuse platsi ja selle läheduses olevate tänavate koristamise eest vastutab aktsiaselts Eesti Keskkonnateenused. Firma kohalik juht Jaan Viljas tunnistas, et kõnealuse platsi koristamine on firmale suur katsumus. Selleks kulub kuus tundi tööd nii masinate kui inimkätega.

«Hea, kui pudelid on maha kukkudes terveks jäänud. Enamasti nii hästi siiski ei lähe,» rääkis Viljas.

Pudelikillud pühitakse kokku segamini lume ja jääga ning 1. jaanuari hommikul veetakse jõulupuu alt ära 15 tonni prügi. «See on kaks suurt ehitusjäätmete konteineri täit,» selgitas Viljas ja tunnistas, et 1. jaanuari hommik on prügivedajale Viljandis aasta kõige raskem aeg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles