Koolituse saajad kogusid koduta loomadele annetusi

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeskonnakoolituse käigus varjupaigale annetusi kogunud Andrus Kruusla ja Anari Põder said saagiks peotäie kruve ning münte.
Meeskonnakoolituse käigus varjupaigale annetusi kogunud Andrus Kruusla ja Anari Põder said saagiks peotäie kruve ning münte. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nädala algul võisid tähelepanelikud viljandlased näha, kuidas linnatänavatel koguti Viljandi kodutute loomade varjupaigale annetusi.

Tegemist oli firma Mastery Koolitus meeskonnakoolituse osaga «Hoiakute murdmine».

«Meeskonnad panevad seljad kokku ja peavad poole tunni jooksul vaatama, kuidas inimestelt heategevuseks raha saada, sest koos on ikka kergem kui üksinda,» selgitas üks firma koolitajaid Merike Mitt.

Kuigi algul arvasid meeskonnad Miti sõnul, et inimesed ei kipu raha niisama andma ning imelik on küsida ka, osutusid need seisukohad siiski vääraks. «Tuli välja, et inimesed on väga lahked ning igaüks annetas nii palju raha, kui ta sai,» lausus Mitt.

Lisaks eurodele annetati ehituskruve, kaks Läti latti ning kümme Vene kopikat. Ühtekokku saadi Viljandi kodutute loomade varjupaigale üle saja euro, mille annetuste kogujad järgmisel päeval varjupaika viisid.

Iga abi on varjupaigale kingitus

«Oleme hästi tänulikud, et selliseid algatusi tehakse,» ütles Varjupaikade mittetulundusühingu juhataja Triinu Priks.

Viljandi loomade varjupaiga juhataja Siiri Mängli rääkis, et sama koolitusfirma teeb varjupaiga heaks korjandusi juba teist aastat. «Enamik inimesi, kes nüüd annetusi kogusid, käisid ka varjupaigas,» lausus ta.

Külalised võisid Mängli sõnul veenduda, et hüljatud kasse ja koeri on varjupaigas palju. «Praegu on umbes 120 kassi ning 15 koera, kuid need arvud muutuvad iga päev,» ütles ta. Näiteks üleeile toimetati varjupaika kolm kassi, kuid mõnel päeval sealt kasse ainult võetakse.

Oodatakse ka eakaid vabatahtlikke

Et kasse ja koeri vastu võtta, nende eest hoolitseda ning kui vaja, siis neid ka magama panna, peab olema palju raha. Varjupaikadel pole seda iial üleliia olnud.

«Meil on tehtud enamiku Viljandimaa omavalitsustega leping, et nad maksavad püsitasu, mille eest me korjame kokku kõik loomad ja vastame kõikidele väljakutsetele,» selgitas Viljandi loomade varjupaiga juhataja Siiri Mängli.

Ülejäänud raha saab varjupaik annetustest ja esemete müügist. «Saidil osta.ee on meil eraldi leht, kus müüme endale annetatud CD-sid, raamatuid ja teisi asju,» lausus ta.

Varjupaikade juhataja Triinu Priks lausus, et lisaks annetustele aitavad tööd lihtsustada vabatahtlikud. Enamasti on need noored, kuid Priksi sõnul võiks olla ka pensionäre. «Mujal maailmas käivad hallipäised daamid, kellel on aega oma tarkust kogukonnale tagasi anda, vabatahtlikku tööd tegemas. Meil aga puudub selles vallas vabatahtlikkus täielikult.»

Ta avaldas lootust, et ehk saavad praegustest alaealistest tulevikus hakkajad vabatahtlikud kodutute loomade varjupaigas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles