Müüdid valetavad

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilma enam ei saa.
Ilma enam ei saa. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tervise arengu instituudi spetsialistid on uurinud, millised müüdid levivad noorte hulgas seoses narkootikumidega, ning andnud neile tõepärased selgitused.

Müüt: amfetamiiniga on hea eksamiteks õppida.

Mõni usub, et amfetamiin aitab pingelisel ajal keskenduda, näiteks kiirel eksamiperioodil õppida.

Tegelikult toob amfetamiin kaasa kurnatuse ja mäluhäired. Ruttu võib tekkida vaimne sõltuvus, nii et ilma selle aineta ei suudetagi enam õppida. Pealegi ei saa amfetamiini ostes  kunagi kindel olla, et ei tarbi mürgiste lisanditega ainet. Nii võib eksami asemel hoopis haiglasse sattuda.

Inimesed on erinevad: üks jääb ruttu sõltuvusse, teine aeglasemalt. Alati võib aga juhtuda, et just sinule satub ebapuhas narkootikumipartii, mis viib su haiglasse või hauda.

Müüt: narkootikumid ei ole ilmselt kuigi ohtlikud.

Mõni inimene arvab nii: minu sõbrad kasutavad narkootikume ja neil ei paista olevat mingeid probleeme ega tervisehäireid. Miks ei võiks ka mina kasutada ja sellest puhtalt välja tulla?

Tegelikult on paljud uimastitega hätta jäänud noored hiljem rääkinud, et eeskujuks olnud sõbrad polnud kuigi suured uimastitarvitajad. Mõnikord lihtsalt kiputakse sellega ülemäära laiama.

Müüt: kokaiin on märk, et kuulud rikaste ja ilusate hulka.

On tõsi, et kokaiinitarvitajate hulgas on kuulsaid inimesi.

Aga palju rohkem on kokaiinisõltlastest asotsiaale, pätte ja kurjategijaid. Kindlasti ei tee triibu tõmbamine kedagi edukaks. Kui loed kokaiini mõjust, saad isegi aru, miks.

Müüt: nädalavahetustel peol ecstasy’t võtta ei tee kellelegi kurja.

Ecstasy’t ostes ei ole võimalik kindlaks teha aine puhtust, alati võib just sulle sattuda mürgiseid lisandeid sisaldav tablett. Ecstasy kurnab organismi palju rohkem kui näiteks alkohol ja tekitab kiiresti vaimset sõltuvust.

Müüt: ma ei ole sõltuvuses, võin iga kell järele jätta, kui tahan.

Mõni, kes vahel harva narkootikume kasutab, usub, et võib nende tarvitamise alati lõpetada. Arvatakse, et väikesed kogused ei tekita veel probleeme.

Tegelikult jääb paljudest narkootikumidest kiiresti vaimsesse sõltuvusse. Seda on raske märgata, inimene arvab, et suudab igal hetkel uimasti tarvitamisest loobuda. See ei ole nii: uimasteid maha jätta on palju raskem kui näiteks suitsetamisega lõpparve teha.

Müüt: kanep ei tekita sõltuvust.

Paljud usuvad, et kanep on tubakastki kahjutum ning selle kasutamine peaks olema seadusega lubatud.

Samas on tõestatud, et kanep tekitab vaimset sõltuvust. Kui tubakas rikub üksnes tervist, siis kanep põhjustab veel ka näiteks mäluhäireid. Sageli on pikaajalised kanepisuitsetajad apaatsed ja teotahtetud.

Kanepisuitsetaja on liikluses väga ohtlik.

Müüt: narkodiiler näeb välja nagu pätt.

Paljud noored arvavad, et narkootikume müüvad kurjategija välimusega tegelased. Või siis teevad seda asotsiaalid või sellised värvikad tüübid, nagu vahel filmidest näha.

Tegelikult on narkodiiler samasugune inimene nagu sina. Kõige sagedamini ostetakse uimasteid sõprade ja tuttavate käest. Eemalt ei saa tavaliselt aru, kes on narkodiiler. Hoolimata tavalisest välimusest, on selline inimene kurjategija.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles