Belarussi pildi saab pepule ka Viljandis

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tätoveerimiskunstnik Edmar Sulaoja katsetab, kui mugav on hiljuti Prantsusmaalt toodud tool.
Tätoveerimiskunstnik Edmar Sulaoja katsetab, kui mugav on hiljuti Prantsusmaalt toodud tool. Foto: Elmo Riig / Sakala

Paar nädalat tagasi avas Leola tänav 10 uksed Viljandi esimene tätoveerimissalong, mis on Tartus tegutseva Tartoo-Tattoo stuudio haruettevõte.


«Belarussi traktor istmiku peale ongi ehk kõige kummalisem asi, mida minult on soovitud,» ütles seitse aastat tätoveerimiskunstnikuna tegutsenud Edmar Sulaoja, keda püsikliendid Etsiks kutsuvad.



Noormees on üks salongi neljast tätoveerijast, kes käivad Viljandis kordamööda Tartust ning kellest staažikamad on kehasid kaunistanud kümmekond aastat. Peale Sulaoja töötavad Viljandis veel Anton Brusko, Meelis Kikkatalo ja Andres Rauba. Salong on avatud kolmel päeval nädalas.


«Salongi rajamine oli üsna kulukas,» nentis noormees. Ettevõte remontis ruumid ja soetas Prantsusmaalt  uued seadmed.



Kuigi tegutsetud on alles lühikest aega, on esimesed huvilised salongi juba üles leidnud. «On neid, kes pole varem meie juures käinud, ja püsikliente, kes sõidavad kohale Tartust,» rääkis Sulaoja.



Tema sõnul ei tule salongi üksnes kroonilised tätoveeringusõltlased, kes kehapiltidele täiendust tahavad, vaid uksest astub sisse ka niinimetatud puhtaid lehti.



«Joonistame siis kavandi valmis ning arutame asja inimesega läbi,» kõneles Sulaoja.



Nagu enamik tätoveerijaid, on ka Viljandis töötavad noormehed sünnipäraselt hea joonistajakäega, üksnes Andres Rauba on õppinud Tartu kõrgemas kunstikoolis.



«Terviseohutus ja steriilsus on meile väga tähtsad,» rõhutas Sulaoja ja lisas, et kodustesse tätoveerijatesse tuleks suhtuda äärmise ettevaatusega. Ebaprofessionaalne töö võib põhjustada tõsiseid nahakahjustusi, liigliha teket või tuua kaasa raskeid haigusi, nagu hepatiit.



Omad moevoolud käivad kaasas ka tätoveeringutega.



«Paar aastat tagasi lasid naised enda alaseljale tribal’eid teha,» tõi tätoveerija näite ühest menukamast stiilist, mis hõlmab keldi ja teiste etniliste mõjutustega ornamente. Populaarsed on ka roosid ja skorpionid. Siiski ei leidu väga palju neid, kes hetkeemotsiooni ajel endale linnu rinnale lasevad teha.



Samuti ei tasu vanemail karta oma teismeliseeas laste mässumeelsust, sest Tartoo-Tatoos alla 16-aastasi jutule ei võeta. Alla 18-aastased noored peavad tulema vanemaga või saama temalt notariaalselt kinnitatud loa.



Sulaoja sõnul selgitavad salongi töötajad klientidele põhjalikult, mida tätoveerimine endaga kaasa toob, ja on juhtunud sedagi, et inimene lausa tätoveerimistoolis ümber otsustab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles