Süüdistaja: trepikojas tule avanud mehe tegelik sihtmärk oli kasuisa (2)

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna algas Viljandi kohtumajas istung kriminaalasjas, milles süüdistatakse mullu kevadel Viljandis Valuoja puiestee kortermaja trepikojas inimese tapnud 39-aastast Rened tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises, tapmiskatses ja mõrvas.

Süüdistuse järgi tulistas Viljandis Valuoja puiesteel asuva kortermaja elanik Rene eelmise aasta 15. aprillil esmalt läbi suletud korteriukse korrus kõrgemal asuvasse korterisse, kus viibisid naine ja väike laps, kes õnneks vigastada ei saanud. Hiljem tulistas süüdistatav trepikojas sel hetkel teise ja kolmanda korruse vahel viibivat meest ja naist. Üks kuul tabas 39-aastast meest selga ja ta suri saadud vigastusesse sündmuskohal.

Prokurör Merike Tikk ütles tänasel istungil, et Rene esialgne plaan oli kasutada revolvrit Nagan selle omaniku ehk oma ema elukaaslase vastu. Selleks sõitis ta süüdistuse kohaselt taksoga ehituspoodi, ostis relvakapi lõhkumiseks ketaslõikuri ja neli lõikeketast, naasis Valuoja puiestee korterisse, lõhkus kapi, laadis relva ning jäi kasuisa ootama. Et aga ülakorruse korterist kostsid hääled, mis end halvasti tundnud meest ärritasid, otsustas ta trepikojas korrus kõrgemale minna ning naaberkorteri ukse pihta tulistada. Hiljem, kui sündmuskohale saabus 39-aastane mees koos abikaasaga, avas Rene tule ka nende suunas.

Rene ennast kohtusaalis kuritegudes süüdi ei tunnistanud. Tema kaitsja Mati Senkel täpsustas, et inimlikus plaanis tunnistab mees oma süüd, kuid kaitsja hinnangul ei olnud Rene võimeline oma tegudest aru saama. Ta viitas, et Rene on viibinud 16 aasta jooksul palju kordi psühhiaatrilistes raviasutustes statsionaarsel ravil ning 16 aastat enne kuritegusid on tal diagnoositud ka skisofreenia.

Mullu suvel tehtud kompleksekspertiisiakt ning tänavu veebruaris samade spetsialistide poolt läbi viidud täiendav ekspertiis aga ei leia, et Renel on või oleksid esinenud isiksusehäired, mis ei võimalda tal ümbritsevat tajuda ning teadlikult ja sihipäraselt käituda. Muu hulgas tuuakse välja, et mees käitus eesmärgipäraselt nii enne tulistamisi kui on käitunud adekvaatselt ka vahi all viibides. Näiteks tellinud enda raha eest ajalehti ning kirjutanud kinnipidamistingimuste suhtes protestimiseks kirjalikke avaldusi, mis on arusaadavad.

Tänasel kohtuistungil prokuröri poolt tutvustatud eksperthinnangute põhjal tuleb teo põhjusi otsida tõigast, et Rene on aastate jooksul tarvitanud suurel hulgal erinevaid ravimeid ning võtnud neid omaalgatuslikult ettenähtust rohkem, mistõttu on tal tekkinud rahustava toimeainega ravimitest sõltuvus. Samuti tuuakse analüüsis välja pikaajaalised halvad suhted oma kasuisaga.

Enne tulistama hakkamist ei olnud Rene kolm päeva ravimeid võtnud. Pärast trepikojas tulistamist üritas ta sündmuskohalt veidi enam kui 1000 euro sularahaga, mille ta eelnevalt hankinud oli, põgeneda.

Kriminaalasja istungid on kavandatud kuuele päevale. Otsuse kuulutamise on kohus kavandanud esialgu aprilli algusesse.

Sakala on varem kirjutanud, et Rene ema otsis enne traagilist sündmust korduvalt abi paigutamaks poega psühhiaatriahaiglasse ravile, aga seda ei peetud tema sõnul vajalikuks. Poja vaimset tervist jälgides oli ema aga veendunud, et Rene vajab pikaajalist statsionaarset ravi.

Nii otsustaski ta pöörduda viimases hädas psühhiaatriakliiniku asemel linna sotsiaalametisse, kuhu sai kokkusaamise aja 15. aprilliks kella 15-ks. Paraku avas Rene tule samal päeval umbes kolm tundi varem.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles