Pangalaenu taotlemiseks vajalikud andmed saab nüüd maksu- ja tolliametist

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi infosüsteemi ameti intsidentide käsitlemise osakonnale on laekunud mitu teadet täna hommikul levima hakanud õngitsuskirjadest.
Riigi infosüsteemi ameti intsidentide käsitlemise osakonnale on laekunud mitu teadet täna hommikul levima hakanud õngitsuskirjadest. Foto: Marko Saarm / Sakala

Maksu- ja tolliamet pakub tänasest võimalust koostada enda või ettevõtte tarbeks maksuandmete tõendit, millega saab mugavalt ja kiiresti anda pangale vajalikud andmed oma laenuvõime hindamiseks.

Tõendi saab soovi korral koostada igaüks ise e-maksuametis. Valida tuleb tõendil kuvatavad andmed ja periood ning seejärel koostab infosüsteem juba automaatselt vajaliku tõendi elektroonseks edastamiseks.

«Maksuandmete tõendi vormi töötasime välja koos pangaliiduga ja see aitab näiteks laenu taotlejatel oluliselt aega kokku hoida, sest inimesel ei ole enam vaja neid andmeid mitmest kohast küsida. Kui ta on need juba kord riigile esitanud, siis saab ta need ka meie süsteemist kiirelt kätte,» selgitas maksu- ja tolliameti teabeosakonna talitusejuhataja Piia Viks-Binsol.

MTA väljastatava tõendi eelised on, et eraisiku või ettevõtte andmed tulevad ühest usaldusväärsest kohast, nad on põhjalikud ja neid saab esitada viimase kahe aasta kohta ning ka elektroonselt töödelda. Samuti saab ettevõtja kasutada maksuandmete tõendit näiteks selleks, et anda tehingupartnerile ülevaade oma majandustegevusest. «See suurendab tehingute läbipaistvust ja annab tehingupooltele kindluse, et mõlema maksuasjad on korras,» lisas Viks-Binsol.

Pangaliidu tegevdirektori Katrin Talihärmi hinnangul on võimalik saada maksuandmete infot tsentraalselt ja standardiseeritud kujul nii laenuandja kui taotleja seisukohalt kindlasti positiivse tähendusega. «Et isik saab ise otsustada, kas ja kellele ning millises ulatuses ta oma maksuandmete infot edastab, on tegemist potentsiaalselt väärtusliku tööriistaga nii pankadele kui muudele krediidiandjatele, andes võimaluse kiiremaks ja täpsemaks laenutaotleja maksevõime hindamiseks,» kõneles Katrin Talihärm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles