Juhtkiri. Bürokraatia hammustas

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Me võime bürokraatiat kiruda ja mõnikord otsesõnu sõimatagi, kuid olemuselt ei ole see hea ega halb. Bürokraatiaga kaasas käiva negatiivse fooni on loonud kahetsusväärselt sagedased juhtumid, kui seda ei ole osatud õigesti kasutada. Näiteks siis, kui bürokraatiast on saanud eesmärk, mitte vahend.

Tänase lehe esiküljel kajastatud juhtumis, kus Viljandi tenniseklubi ja käsipalliklubi ähvardab tegevustoetusest ilmajäämine, ei ole bürokraatiat ületähtsustatud. Vastupidi: linnajuhid kinnitavad üheselt mõistetavalt, et sellest tuleb mööda hiilida.

Miks on bürokraatia püünisesse nõnda pahasti kinni jäädud? Aga seepärast, et kui linn muutis toetusraha maksmise korda, seadis ta sisse karmi punkti, mille järgi ei tohi aruande esitamisega hiljaks jäänuid järgmisel kahel aastal toetada. Eesmärk oli õige: kaotada toetusraha kasutamise aruannete esitamisel lokanud lohakus. Ent nähtavasti jäi seda tehes esitamata küsimus: aga mis siis, kui...? Bürokraatiale anti ähvardavad hambad, ent nüüd on ta needsamad hambad linnale säärde löönud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles