Nelja teatri tippnäitlejad naerutavad viljandlasi

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ago Anderson, Riho Kütsar, Indrek Sammul ja Mait Malmsten tunnevad ennast Ugala laval hästi ning loodavad, et seda on märgata ka saalis.
Ago Anderson, Riho Kütsar, Indrek Sammul ja Mait Malmsten tunnevad ennast Ugala laval hästi ning loodavad, et seda on märgata ka saalis. Foto: Elmo Riig

«Ma ei kujutanud ette, et see kujuneb nii lõbusaks. Arvasin, et kõik tuleb palju vaevalisem ja vastikum. Eriti arvestades, kui vähe meil prooviaega on.» Indrek Sammul on ilmselgelt heas tujus.

Kui Ugala loominguline juht hakkas poolteist aastat tagasi peas veeretama mõtet kutsuda kunagised kursusekaaslased Viljandisse ja teha nendega ühine lavastus, ei uskunud ta, et see õnnestub.

Nüüd on ettevõtmine teoks saanud: Viljandis võib ühel ajal liikumas näha selliseid tippnäitlejaid nagu Mait Malmsten Draamateatrist, Ago Anderson Endlast ja Riho Kütsar Vanemuisest.

Särava seltskonna neljas osaline on Indrek Sammul ise. Kahe hispaanlase neljale mehele ja ühele naishäälele kirjutatud tragikomöödiat «Meeste kodu» kutsuti Endlast lavastama Andres Noormets. Tema toimetas ühtlasi teksti eestlastele kodusemaks.

Seltskond on kõige tähtsam

Proovipausist Tartusse kiirustav Riho Kütsar ütleb lahkudes, et temale on esmatähtis näiteseltskond. «See on ju Eesti teatri ajaloos pretsedent: olla nii pikka aega pärast kooli ühiselt laval. Näidend on ka tore, aga ennekõike on mõnus olla koos vanade kamraadidega.»  

Mait Malmstengi kinnitab, et Viljandis käia on tore.

«Siia on lihtne tulla ja siin on hea olla. Käin bussi või rongiga — nõnda saan kaks tundi täiesti iseendale. Need on päevas väga head tunnid,» ei pea ta Tallinna ja Viljandi vahel pendeldamist sugugi halvaks.

Proovisaalis tunnevad vanad kursusekaaslased end suurepäraselt. «Ehk on seda ka saalis märgata,» loodab Malmsten.

Laval on ka naine

Mullu Eesti parimaks meesnäitlejaks pärjatud Ago Anderson (selle tunnustuse on varem saanud ka Mait Malmsten ja Indrek Sammul) seletab, et tuleval reedel publiku ette jõudvas lavastuses on tantsu, laulu ja ohtralt meestevahelisi jutte.

«Meil on ka naine laval — pildiliselt, mitte ainult häälena. Lähemalt ma rääkida ei saa, see on saladus,» kostab ta.

Mait Malmsten tõmbub tõsiseks. «Oleme praegu väga hapras etapis, ei oska midagi öelda. Ema helistab tavaliselt nädal enne esikat: «Kuidas on?» No mida sa talle vastad? Publik määrab palju — sageli koguni otsustab, mis asjast saab,» mõtiskleb ta.

«Tõesti ei tea, endalgi on huvitav. Aeg-ajalt tekib ohutunne, et nii lõbus on: hirm toidab huumorimeelt.»

«Natuke tekstinalja on ikka ka — kalambuure ja muud,» viitab Ago Anderson näidendile.

Meeste raske elu

«Tõtt-öelda on see väga tõsine lugu: oled saavutanud elus enam-vähem kõik ning siis tulevad masendus ja üksindus. Neljakümneselt satud paanikasse,» räägib Indrek Sammul.

Küsimusele, mis põhimõttel ta kolm kursusekaaslast välja valis, vastab kunstiline juht, et tahtis Ugalasse eri teatrite näitlejaid. «Oleks võinud Margus Jaanovitsi ka kutsuda, aga siis olnuks Tartust kaks inimest.»

Nende lavakakursus sai omavahel üldse hästi läbi, aga neid nelja liitis ehk mõni asi teistest natuke rohkem.

«Me mängisime ju kooli ajal saskut: minu paariline oli Ago, Riho ja Ints olid paaris omavahel,» meenutab Mait Malmsten.

«Meie kaotasime kogu aeg,» ütleb Indrek.

Teised õiendavad vastu: võidud ja kaotused olevat tulnud ikka vaheldumisi.

Üks elulooline seik on säraval näiteseltskonnal peaaegu ühine: peale Pärnu mehe Ago Andersoni pärinevad kõik Viljandist.

Enim seob neid siiski lavakaaegne sõprus. «Lugesin just eile sõprusest. «Kuka on ystävä? Se, joka tietää susta kaiken, mutta silti rakastaa sinua. — Sõber on keegi, kes teab sust kõike, aga armastab sind sellegipoolest,» võtab Mait teema kokku.

Esietenduse kutse saavad kõik lavakunstikooli XVI lennu lõpetanud ja kursusejuhendaja Ingo Normet.

LAVASTUS
Eduardo Galán ja Pedro Goméz, «Meeste kodu»
• Tõlkinud Margus Alver
• Lavastaja ja kunstnik Andres Noormets (Endla)
• Valguskunstnik Margus Vaigur (Endla)
• Osades Ago Anderson (Endla), Mait Malmsten (Draamateater), Riho Kütsar (Vanemuine), Indrek Sammul ja Jaana Kukk
• Esietendus Ugala suures saalis 4. veebruaril
Allikas: Ugala

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles