Juhtkiri. Valikut on, aga...

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

Märgid näikse viitavat sellele, et niisugust inimest, kes võiks riigikogus presidendivalimistel 68 toetushäält koguda, ei ole olemas. Seda ei tohi aga mõista nii, et ühtegi isikuomadustelt, võimetelt ja kogemustelt sobivat inimest pole võtta. Pigem vastupidi. Teist nõnda tugevate (võimalike) kandidaatidega Eesti presidendi valimist kohe ei meenugi.

Sealjuures on inimesed, kelle nimesid on kogu saaga kestel mainitud, märkimisväärselt erineva taustaga. On nii neid, kelle puhul saab rõhutada suurt välispoliitilist kogemust, kui ka selliseid pürgijaid, kelle trumbina nimetatakse midagi sootuks muud, näiteks tugevat sotsiaalset närvi.

Sellel, miks Eesti riigi esimest meest parlamendis tõenäoliselt ära ei valita, on hulk põhjusi, mille võiks võtta kokku lausega, et selline on meie päevapoliitika hetkeseis. Mõned arvajad on öelnud, et juhul, kui president riigikogus kolme vooru jooksul tõepoolest valimata jääb, on see meie seadusandliku võimu häbiplekk. Samas tuleb tunnistada, et ühes tõeliselt demokraatlikus riigis jääb olukord, kus arvamused on killustunud, igati normaalsuse piiridesse. See ongi demokraatia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles